IFI logo
Se flere bilder
Slik tar du vare på gulvet ditt – 6 tips fra proffen

Foto: Tarkett

Slik tar du vare på gulvet ditt – 6 tips fra proffen

Ønsker du et strålende rent og velholdt parkettgulv? Da er du kommet til rett sted! I denne artikkelen deler vi seks enkle, men effektive tips fra proffen, som vil hjelpe deg med å ta vare på parkettgulvet ditt.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Å holde parkettgulvet ditt i topp stand handler ikke bare om det visuelle, det er også en investering i hjemmets verdi. Frykt ikke, du trenger ikke å være en proff for å oppnå et imponerende resultat.

Med noen få enkle tips og triks kan du enkelt opprettholde et rent og vakkert gulv uten å bruke timer på skrubbing og polering. Vi fikk Anders Kirkelund hos gulvleverandøren Tarkett til å vise oss hvordan han vasker og vedlikeholder gulvet hjemme.

Her er hans 6 tips:

Se flere bilder
Anders Kirkelund

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GODE TIPS: Anders Kirkelund hos Tarkett deler 6 tips om hvordan du tar vare på gulvet ditt med riktig vask og vedlikehold.

1. Dørmatte i entréen

Et skittent gulv er noe de fleste av oss ønsker å unngå. Et viktig element for å ikke dra med deg for mye skitt og smuss inn i huset er å ha en skikkelig dørmatte ved inngangsdøren. Både innvendig og utvendig.

– Hvis du legger en dørmatte ved inngangsdøren så slipper du å dra med deg inn alle godsakene som naturen har å by på, enten det er grus, stein, sølevann og så videre. Du kan få dørmatter som er vanntette og som gjør at vann ikke trenger gjennom og skader gulvet ditt på undersiden, sier Anders Kirkelund.

– Vær klar over at det finnes ulike typer dørmatter som egner seg til ulike gulvtyper og overflatebehandlinger. Vi anbefaler en matte både på utsiden og innsiden av inngangsdøren. Da får du et system hvor du får fjernet det verste av skitt og smuss på utsiden, og resterende på matten på innsiden av døren, legger han til.

Se flere bilder
Dørmatte innvendig.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

DØRMATTE: En dørmatte ved inngangsdøren gjør at du slipper å dra med deg inn alle godsakene som naturen har å by på, enten det er grus, stein, sølevann og lignende. Det anbefales å ha en både på innsiden og utsiden av inngangsdøren.

2. Tørre rengjøringsmetoder

Når det snakkes om tørre rengjøringsmetoder siktes det ofte til daglig, ukentlig eller kanskje for noen månedlig rengjøring i form av å tørrmoppe eller støvsuge. Tørre rengjøringsmetoder blir brukt for å fjerne løse partikler på gulvet.

– Du bør fjerne løse partikler relativt ofte, kanskje litt oftere enn det du tror. Grunnen til det er at disse partiklene kan ofte kan føre til riper i overflaten av gulvet. Jeg anbefaler at du bruker en tørrmopp. Den kan fås i flere varianter. Alternativt kan du bruke en støvsuger, sier Kirkelund.

– Om du bruker en støvsuger så er det viktig at du benytter et støvsugerhode med en børste, og sørg for at børsten er utfelt når du setter i gang og støvsuger. Da slipper du å få riper i gulvet ifra børstehodet. Det er fint å rengjøre børstehodet en gang iblant, for det setter seg en god del støv og skitt på det, legger han til.

Se flere bilder
støvsugerhode

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FJERNE PARTIKLER: Tørre rengjøringsmetoder fjerner det meste av løse partikler på gulvet. Partiklene kan ofte føre til riper i overflaten av gulvet. Derfor bør det tørrmoppes og støvsuges jevnlig. Pass på at børsten på støvsugerhodet er utfelt før du støvsuger. Da unngår du å lage riper i overflaten.

3. Bruk rengjøringsmiddel

Etter en god middag har du gjerne matrester på tallerkenen. Hvis ikke du vasker den med såpe og vann blir den ikke like ren - sånn er det også med gulvet.

– På gulvet dannes det gjerne lag av olje, fett og skitt over tid. Og når du vasker gulvet så bør du bruke et egnet rengjøringsmiddel, eller et pleiemiddel om du har en hardvoksoljet parkett, for å få det skikkelig rent. Dette trenger du ikke å gjøre hver uke, men etter behov, sier Anders Kirkelund.

 En grei tommelfingerregel er: tørt fjernes tørt, og vått fjernes vått.

Når du skal blande sammen rengjøringsmiddelet med vann, så anbefales det alltid å ha oppi vannmengden først, og rengjøringsmiddel etterpå. På de aller fleste pleie- og rengjøringsmidler står det beskrevet på baksiden av etiketten hvor mye vann, og hvor mye middel du skal bruke.

I denne artikkelen brukes det «Tarkoclean for hardwax oiled floors» for som er et rengjøringsmiddel egnet for Tarketts hardvoksoljede tregulv.

– Korken fungerer perfekt som målebeger. I bøtta har jeg cirka fem liter vann, det betyr at jeg bruker fem korker med rengjøringsmiddel. Husk å bytte mopp, klut og vaskevann jevnlig, sier han.

Se flere bilder
Rengjøringsmiddel

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VANN ER IKKE NOK: Et gulv vil ikke bli skikkelig rent om det kun vaskes med vann. Iblant er det viktig å vaske gulvet med rengjøringsmidler for å få bort skitt og smuss som sitter i overflaten av gulvet.

4. Riktig mengde vann

Når du vasker et tregulv, er det viktig å ikke overdrive bruken av vann. Har du vært uheldig og sølt et stort vannglass utover gulvet, så er det viktig å få tørket det opp så raskt som overhodet mulig.

– Få bort vannet slik det ikke trekker ned i skjøten eller fasen. Bruk sirkulære bevegelser med moppen, ellers så ender du opp med å bare skyve vannet, skitt og smuss frem og tilbake, sier Kirkelund.

Har du en skikkelig kjip flekk du ikke får fjernet med forsiktig vask, har Kirkelund et triks å dele.

– Den enkleste metoden jeg kan anbefale er å sette foten på moppen og trykke ned, da får du litt vekt på moppen. Noen vil kanskje vurdere å legge flekken i bløt, det kan fungere på klesplagg, tøy og lignende, men det er ikke å anbefale på tregulv, sier han.

Se flere bilder
vaske gulvet, mopp

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RIKTIG MENGDE VANN: En gammel myte som ofte går igjen er at tregulv ikke tåler vann, men det stemmer ikke. Det viktige er å ikke overdrive bruken av vann, og passe på at det ikke ligger store vanndammer på gulvflaten over tid. Da kan det trekke ned i skjøter og faser og svelle. 

5. Periodisk vedlikehold

Å vaske gulvet er en ting, men noen typer gulv trenger også at du vedlikeholder dem med egnede produkter. Et hardvoksoljet gulv vil for eksempel være en fordel å behandle en gang iblant.

– På hardvoksoljet gulv er det fint å bruke en refresher. Vaskemiddelet vi snakket om tidligere inneholder også små mengder av pleiemiddel, men ikke i nok. Vi anbefaler at du behandlet et hardvoksoljet gulv minimum en til to ganger i året, sier Kirkelund.

– Mange vil nok tenke at vedlikeholdet av gulvet er et ork, i tillegg til å måtte vaske, men det er ikke alltid nødvendig at du vedlikeholder hele gulvet. Det kan være nok å friske opp de mest utsatte områdene, og gangsoner i rommet. Med andre ord de områdene på gulvet det er høyest slitasje på.

I denne artikkelen brukes; «Refresher for hardvoksoljede gulv». Den er veldig drøy, det vil si du kun trenger en liten mengde pleiemiddel. Drypp noen få dråper med pleiemiddel på gulvet og sett i gang. Sørg for at du har en helt ren mopp før du setter i gang. Fordel pleiemiddelet utover gulvet med samme teknikk som når du vasker.       

Se flere bilder
refresher for hardvoksoljet parkett

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VEDLIKEHOLD ER VIKTIG: Har du et hardvoksoljet parkettgulv er det fint å friske det opp med en refresher en gang iblant. Det er ikke sikkert du trenger å behandle hele gulvflaten, men i gangsoner og områder med høyere slitasje anbefaler Anders Kirkelund at du går over med en refresher minst én til to ganger i året.

6. Beskytt gulvet

Å vaske gulvet er en ting du kan gjøre for å holde gulvet fint, men det er en annen ting som også er veldig viktig: møbelknotter. Gode møbelknotter er viktig for å ikke ripe opp gulvet, og er også det siste tipset Kirkelund deler.

– Vi anbefaler å plassere møbelknotter under alle møbel- og stolbein. De får du kjøpt hos de aller fleste plasser det selges gulv. Veldig mange setter på møbelknotter og gjør ikke noe mer. Det er viktig å huske at disse også må byttes. De varer ikke evig. Etter hvert som du flytter på møbler, om det er bord eller stoler, så vil møbelknottene ta opp smuss og skitt fra gulvet. Om du aldri bytter dem ut, kan det føre til at du får riper i gulvet, avslutter Anders Kirkelund.

Se flere bilder
Møbelknotter,

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

BESKYTT MED KNOTTER: Møbelknotter på stol- sofa og bordbein vil redusere sjansen for å få riper på gulvet når du flytter på møbelet. Disse skal også byttes ut, de varer ikke evig.

Ved å investere i gulvmatter, bruke tørre og våte rengjøringsmetoder korrekt, utføre periodisk vedlikehold og beskytte gulvet med møbelknotter, kan du bevare skjønnheten og verdien av gulvet ditt med minimal innsats. Disse enkle, men effektive tipsene vil hjelpe deg med å opprettholde et imponerende gulv uten å bruke unødvendig tid og krefter.    

Mer informasjon
Les mer


@fargetv Video om gulvmatter, tenker du? Selvsagt 💁🏻‍♂️ Anders fra Tarkett skal snakke om hvordan du tar vare på gulvet ditt, og det starter selvsagt allerede før du går inn døra… 😄Kameramann nr 2, Iver, er linselus (men det har vi ordnet innen del 2 🫶🏻) #f#foryouf#foryoupagef#fypf#fordegi#ifiinspirasjoni#interiørf#fargerd#designo#oppussinggjørdetselv #tarkett #hardvoksolje #parkett #vedlikehold ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz


@fargetv Anders fra Tarkett er tilbake! Her får du svar på et spørsmål mange har googlet: Skal du støvsuge med eller uten børstene? #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #tarkett #støvsuger ♬ original sound - FargeTV


@fargetv Anders fra Tarkett har en klar oppfordring: gulvet skal vaskes med såpe 🪣🧼🫧 Her er det en hardvoksoljet parkett som skal til pers, og da er det viktig med riktig type og riktig mengde såpe. #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #tarkett #parkett #hardvoksolje ♬ original sound - FargeTV


@fargetv Anders fra Tarkett viser hvordan du IKKE skal vaske gulvet 🪣🧼 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #tarkett #parkett ♬ original sound - FargeTV


@fargetv Har du hardvoksoljet parkett trenger den litt næring. Anders fra Tarkett viser hvordan man bruker refresheren 🏠 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #tarkett #parkett ♬ original sound - FargeTV


@fargetv Når var sist du byttet møbelknotter? Anders fra Tarkett har litt å si om saken 🫡 #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #tarkett #parkett ♬ original sound - FargeTV
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.