IFI logo

Slik blir du kvitt insekter og krypdyr

Insekter og krypdyr kan være plagsomme når du prøver å sitte ute og nyte sommeren. Maur, veps og andre krypdyr er veldig aktive når sommervarmen setter inn. Da finnes det grep du kan gjøre for å redusere deres aktivitet.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Det er viktig å huske at insekter er en del av naturen, og har en viktig funksjon for oss mennesker. Av og til kan de komme litt nært på, og da kan det være nødvendig å gjøre lokale tiltak i, og rundt huset for å redusere deres aktivitet. I denne videoen viser Helge Christiansen hos Krefting hva du kan gjøre om det er tilfellet. 

Se flere bilder
produkter fra Krefting

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

ALL BRUK: Hos Krefting får du alle slags typer produkter som hjelper deg med å få bort plagsomme insekter og krypdyr.

Få bort mauren

Når det er tidlig vår, kommer gjerne mauren frem. Det er ofte sukkermauren – de små maurene som dukker opp først. Da finnes det flere løsninger slik du kan kvitte deg med dem.

– Først er det lurt å ta en liten runde rundt huset for å prøve å finne ut hvor maurene kommer fra. Ofte er det en maurtue eller et bol i nærheten. Når du finner maurtuen kan du bruke et middel som heter Maurkverk, som er ett pulver du drysser over tuen. Da tar mauren med seg dette pulveret ned i maurtuen, og etter cirka et døgn vil du se at de fleste maurene er borte, sier Christiansen.

– Om du sliter med maur som kommer inn i huset eller inn i garasjen kan du sette ut en maurlokkeboks som er fylt med åte. Mauren tar det med seg tilbake til maurtuen, og mauren forsvinner. Boksen kan du la stå i to til tre uker. Du får også samme middel i en tube som er flytende. Legg litt middel langs veggen, gjerne på en liten bit av papp eller lignende, da plukker mauren opp åten og tar det med seg tilbake til maurtuen, sier han.

Se flere bilder
Maurlokkeboks

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MAURLOKKEBOKS: En Maurlokkeboks kan brukes for å få fjernet maur som har kommer seg inn i garasjen eller huset. Den har åte i seg som mauren tar med seg tilbake til maurtuen slik de forsvinner.


Se flere bilder
Maurkverk

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

PULVER: Maurkverk er et middel som kommer i pulver konsistens. Dryss pulveret over maurtuen, og etter 24 timer vil de fleste maurene være borte.

Insektspray

Det finnes flere forskjellige typer insektsprayer som kan hjelpe deg med å bli få bort de uønskede gjestene. Du kan få tak i en frost-spray som fryser insektene i 40 minusgrader.

– Insekter har gjerne en god del vann i seg, så når de blir sprayet med en frost-spray fryser de og dør med en gang, sier Helge Christiansen.

I juli-august så begynner ofte vepsen å bli veldig plagsomme. Det kan virke skummelt å måtte fjerne et vepsebol, og du ønsker gjerne å holde litt avstand. Da kan du bruke en spray som heter Vepsebolskum, som du kan skyte fra avstand.

–  Finner du vepsebolet så kan du stå på tre meters avstand, sikt mot åpningen av bolet og hold i cirka 10 sekunder. Sjekk gjerne at du har fri passasje slik du kan løpe bort om noen vepser er litt sinna etter du har sprayet nok skum i bolet, avslutter Christiansen.

Se flere bilder
Vepsebolskum

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VEPSEBOLSKUM: Med vepsebolskum kan du enkelt kvitte deg med uønskede vepsebol. Stå på tre meters avstand og spray rett inn i bolet. Pass på å ha klar bane i tilfelle du må løpe fra noen sinte vepser!


Se flere bilder
Frost spray. 40 minusgrader

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FROST-SPRAY: En frost-spray er perfekt å bruke om du skal ta knekken på små insekter rundt huset. Insekter har mye vann i seg og fryser med en gang når de blir utsatt for 40 minusgrader.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.