IFI logo
Se flere bilder
Sjekklisten når du bestiller håndverker

Foto:

Sjekklisten når du bestiller håndverker

Mange velger å sette bort utendørsarbeidet på huset til en håndverker, slik at de får et bra resultat samtidig som de får mer tid til ferie. Her er sjekklisten du trenger for å sikre at du booker den beste håndverkeren.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes mange dyktige håndverkere der ute, som vil gjøre jobben grundig, til tide og med god kvalitet. Men det finnes også dem som ikke tar jobben seriøst. Det gjelder å gjøre en skikkelig bakgrunnssjekk når du bestiller håndverker, slik at du er sikret et godt resultat og ryddige forhold.

Legger du litt tid i å planlegge før du bestiller, er sjansen for at du ender opp med en seriøs og kyndig håndverker mye større. Når du finner et firma du ønsker å benytte, er dette tingene du bør sjekke før du skriver under på kontrakten:

1. Formaliteter:

Det er viktig at de helt grunnleggende tingene er på plass. Sjekk at bedriften er registrert i Brønnøysundregisteret og sjekk regnskapet til firmaet for de 2-3 siste årene på brreg.no eller proff.no.

2. Referanser:

Referanser er en stor sikkerhet for deg. Hør derfor med tidligere oppdragsgivere om håndverkeren eller firmaet har gjort en god jobb, levert til avtalt tid, osv.

3. Fagbrev:

Det er viktig å undersøke kompetansen. Sjekk om håndverkerne i firmaet har fagbrev. Det er ingen formell kvalitetssikring av firma i Norge, og alle kan i utgangspunktet registrere seg som håndverkere.

4. Mestermerket:

Når et firma benytter seg av mestermerket, betyr dette at én eller flere av de ansatte har gyldig mesterbrev. For å få mesterbrev kreves det fag-/svennebrev i et mesterfag, mesterutdanning eller tilsvarende, i tillegg til tilstrekkelig praksis i faget. Sjekk Mesterregisteret på mesterbrev.no for å finne godkjente håndverksmestere.

5. MLF:

Er firmaet medlem av Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund? Alle bedrifter som er medlem her har mesterkompetanse, og det sikrer i tillegg at dine rettigheter som forbruker blir ivaretatt på en god måte.

6. Kontrakt:

Sikre deg om at firmaet/håndverkeren benytter kontrakt. Det gir stor trygghet og forutsigbarhet i kvalitet, pris og leveringstid. Alltid benytt en skriftlig kontrakt, som spesifiserer arbeidsbeskrivelse, forventning til resultat, totalpris, betaling, dato for oppstart og ferdigstillelse, materialvalg og -kostnader, HMS-ansvar, prinsipp for prising av tilleggsarbeider og avtale om dagbøter dersom tiden for sluttføring overskrides. Du finner standardkontrakter for kjøp av håndverkertjenester hos blant annet Forbrukerrådet.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.