IFI logo

Sjekk utekranen før vinteren

I Norge går vi fra sommer til minusgrader raskt. På sommeren og høsten er utekranen ofte i bruk. Derfor er det viktig å sjekke både utekranen og hageslangen før minusgradene kommer snikende.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Det er viktig å sjekke utekranen og hageslangen før vinteren. De bør tappes for vann, slik de unngår å bli tatt av frosten, og sprekker. I denne videoen viser Severin Poppe Midteide hos Rørkjøp deg hvordan du drenerer utekranen.

Pass på frosten

I Norge kommer kuldegradene snikende i høyt tempo. Derfor er det viktig å passe på å drenere utekranen og gjerne også hageslangen før vinteren. Vann som ligger igjen i rør og slanger vil utvide seg når det fryser, det kan ende med at slangene og rørene sprekker. Er du maks uheldig, kan det føre til lekkasje i veggen.

– En løsning er å skaffe en frostfri utekran, den er selvdrenerende, om du bruker den riktig, sier Midteide.

Slik fungerer den:

  • Du stenger utekranen som vanlig, vri om nøkkelen.
  • Det er en mekanisme inni røret som stenger vanntilførselen. Den er plassert lenger inne i røret, slik den er på innsiden av veggen.
  • Vannet som ligger igjen i røret vil automatisk renne ut, vanligvis tar det 30-40 sekunder.
  • En feil mange gjør er å fortsette å stramme på nøkkelen etter det har begynt å renne, men det kan ødelegge innmaten i rørene. 
Se flere bilder
frostfri utekran

Foto: All Entertainment AS

SELVDRENERENDE: En selvdrenerende utekran gjør det enklere å tappe rørene for vann, om du gjør det riktig. Inni kobberrøret er en mekanisme som låser røret når du stenger, og resterende vann vil renne ut på 30-40 sekunder.

Varmtvann ute

Med nye og mer moderne utekraner er det også muligheter for varmt vann ute. Det kommer godt med til flere av årets gjøremål.

– Skal du vaske hunden, og den skal trives med det, og få ordentlig god pleie, så er det veldig greit og ha varmt vann også ute. Eller om du skal vaske bilen på høsten når været begynner å bli surt og uggent, så er det deilig når vannet har litt høyere temperatur, sier Midteide.

Har du utekjøkken følger du det samme prinsippet som med utekranen, tøm alle rør og slanger for vann før vinteren kommer, de skal være helt tørre. 

Nyttige tips til hva du bør sjekke før høsten og vinteren kommer.

Se flere bilder
varmt og kaldt vann ute

Foto: All Entertainment AS

VARMTVANN UTENDØRS: Nyere utekraner gjør det mulig og også koble varmtvann til utekranen. Det kommer godt med når hunden eller bilen skal vaskes.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.