IFI logo
Se flere bilder
Panelen kan bli lys igjen

Foto:

Panelen kan bli lys igjen

Hvis ikke ny panel behandles, er det etter noen år som regel blitt gult eller brunt. Det er flere måter å få det lyst igjen.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når panel blir mørkere med årene er det faktisk lyset sin "skyld".  Pigmentene i treoverflaten misfarges av sollyset. Treverket får etter hvert en brunaktig teint, akkurat som huden i sommersolen. Jo mer lys panelen utsettes for, jo mørkere blir den.

Her er de ulike måtene å få mørk panel lys igjen.

Denne panelveggen var mørk og slukte alt dagslys i stua. Men med blekelut ble rommet lysere og større. Denne luten består av to komponenter som reagerer kjemisk med hverandre og etser/bleker misfarget tre. Væskene er tyntflytende og må omgås med forsiktighet, spesielt ved bruk i tak. Ujevn påføring kan gi skjolder. Om nødvendig blekes en gang til. Etter behandlingen nøytraliseres panelet med trerens. Blekeluten hemmer til dels ny gulning, men de fleste velger likevel å gå på med en ny overflatebehandling. Det beskytter treverket og gir det næring tilbake.

Dette nye hyttegulvet er påførst lutbeis. Det er i utgangspunktet en hvitfarget beis som gir panelet et tilnærmet lutet utseende. Hvitpigmentert lut benyttes på nytt tre for å hindre gulning, men har ingen eller liten effekt på allerede gulnet treverk. Den finnes i kun en farge - hvitpigmentert.

Panellakkene kan benyttes både på ubehandlet og tidligere lakkert panel. Klare panellakker inneholder kjemiske UV-filtere som skal hindre misfarging.

De fås med hvitt pigment og i flere farger. På ubehandlet tre vil den endelige fargen blir en kombinasjon av fargen på beisen/lakken og den underliggende trefargen. De fleste produktene er vanntynnbare, slik at man kan få mindre pigmentering ved å tynne, mer pigment ved å legge på flere strøk. Prøv eventuelt på et sted som ikke synes og vent med vurderingen til treverket er helt tørt. På tidligere lakkert flate blir lakken liggende utenpå den gamle behandlingen omtrent som en lasur.

Ved å male dekkes treverket helt. Gammelt og ikke minst nytt furupanel må flekkes med kvistlakk før grunning. På gammelt granpanel kan man vanligvis gå direkte på med grunning. To strøk er minimum. Som regel er glansgraden avgjørende når man først har valgt maling. Matt maling skjuler ujevnheter bedre enn blank, mens den blanke er lettere å holde ren.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.