Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Overvinn skjoldetrollet

Stygge skjolder på nymalte vegger kan fort ødelegge gleden over et nyoppusset rom. ­ Skjoldene kommer hvis du ikke har rengjort veggen før du maler, forteller malemester Ole Andreas Klaveness.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Overvinn skjoldetrollet

Foto: Jordan

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er nok mange som har opplevd at nymalte vegger eller tak blir skjoldete. De maler igjen for å bli kvitt skjoldene, men skjoldene er der fremdeles. Om de så maler ti ganger blir de ikke kvitt skjoldene, sier malemester Ole Andreas Klaveness.

Årsaken er at de ørsmå partiklene som finnes i for eksempel sot og nikotin alltid vil legge seg ytterst på malinglaget. Dermed hjelper det ikke å male over på nytt.

- Det vil alltid være litt skitt på veggen. Det kan være alt fra spindelvev og støv til nikotin fra sigarettrøyking eller sot fra peis og stearinlys.

Bare forurensingen i luften er nok til at det danner seg et belegg med skitt på veggen, og for å unngå gjennomblødning og skjolder når du maler er du nødt til å vaske skikkelig først, sier Klaveness.

Vil sprekke opp

Et annet problem som kan oppstå dersom man velger å male oppå skitten, er at malingen etter hvert sprekker opp og flasser av.

- Det kan gå greit på det første strøket, men etter hvert som malingen herder blir det spenninger i den, og da vil den til slutt slippe på det svakeste punktet. Det vil være der det ligger skitt under malingen, sier Klaveness.

- Det er mange som sier de ikke tar seg bryet med å vaske taket til jul, men heller bare gir det et nytt strøk med maling. Det vil aldri bli bra.

Fort gjort

Det å rengjøre en vegg før man maler trenger ikke å innebære timevis med ekstra jobb.

- Moppen har for lengst gjort sitt inntog som vaskeredskap, også for vegger og tak. Med mopp og mikrofiberklut rengjør du veggene raskt og effektivt, sier produktsjef Marianne Grøtte i Jordan.

En gyllen regel er at 90 prosent av alle gulv, vegger og tak skal tørrmoppes før maling. Den sterke statiske effekten som oppstår i en tørr mopp gjør at mikrostøv, hår og lo fester seg til moppeklutens små fibre. Smuss og støv forblir i moppekluten til man skylder den i varmt vann etter bruk. Såpe etterlater en fettfilm som gir dårlig heft.

- I rom der det har vært røkt sigaretter, eller i rom med peis eller matos bør man påføre husvask i taket ved hjelp av en sprøytekanne, og deretter tørke av med en ren mopp som skylles jevnlig i vann. På kjøkkenet og våtrom kan moppekluten fuktes med rent, lunkent vann tilsatt salmiakk eller husvask.

Kluten fjerner da effektivt fett og urenheter, sier Grøtte. Ved vanskelige flekker anbefales det å påføre litt ekstra vann direkte på flekken, og så tørke bort med den fuktige moppekluten.

Mer informasjon

www.jordan.no

Annonse
LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Annonse
FLERE ARTIKLER FRA...
POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
Annonse
[Some text some message]