IFI logo
Se flere bilder
Overvinn skjoldetrollet

Foto: Jordan

Overvinn skjoldetrollet

Stygge skjolder på nymalte vegger kan fort ødelegge gleden over et nyoppusset rom. ­ Skjoldene kommer hvis du ikke har rengjort veggen før du maler, forteller malemester Ole Andreas Klaveness.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er nok mange som har opplevd at nymalte vegger eller tak blir skjoldete. De maler igjen for å bli kvitt skjoldene, men skjoldene er der fremdeles. Om de så maler ti ganger blir de ikke kvitt skjoldene, sier malermester Ole Andreas Klaveness.

Årsaken er at de ørsmå partiklene som finnes i for eksempel sot og nikotin alltid vil legge seg ytterst på malinglaget. Dermed hjelper det ikke å male over på nytt.

– Det vil alltid være litt skitt på veggen. Det kan være alt fra spindelvev og støv til nikotin fra sigarettrøyking eller sot fra peis og stearinlys.

Bare forurensingen i luften er nok til at det danner seg et belegg med skitt på veggen, og for å unngå gjennomblødning og skjolder når du maler er du nødt til å vaske skikkelig først, sier Klaveness.

Vil sprekke opp

Et annet problem som kan oppstå dersom man velger å male oppå skitten, er at malingen etter hvert sprekker opp og flasser av.

– Det kan gå greit på det første strøket, men etter hvert som malingen herder blir det spenninger i den, og da vil den til slutt slippe på det svakeste punktet. Det vil være der det ligger skitt under malingen, sier Klaveness.

– Det er mange som sier de ikke tar seg bryet med å vaske taket til jul, men heller bare gir det et nytt strøk med maling. Det vil aldri bli bra.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.