Kategorier

Meny

Konto

"Ny" hytte med beis

Fra å ha gulnet furu fra topp til tå, ble atmosfæren i hytta i Tuddal lun og behagelig, med en gjennomført bruk av beis i naturens egen fargeskala.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder

Foto: Frode Larsen/Scanox

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ubehandlede furua, som etter en tid blir mørk og gul, er mer en gammel uvane enn en trend i tiden.

- Furugulvene og -veggene skal gjerne se litt gamle ut, men for all del ikke være gule! Derfor blir både gulv, tak og vegger beiset. Farger som ligner på drivved og værslitt furu er mest populære både på vegger og gulv på hytter nå, sier Bjørg Owren, adm. direktør hos ifi.no.

Hun mener at siden furu er et nordisk treslag, er det et naturlig valg på mange hytter.

- Det er på gran og furu generasjonene før oss, og vi med, har tråkket oss frem. På hytta er vi opptatt av natur, tradisjoner og ro. Derfor er det ikke så rart at furu er både på vegger og gulv i norske hytter, men det er ingen grunn til at de skal stå ubehandlet. Selv hytter har behov for oppgradering, sier Owren. – Og så blir det jo så mye hyggeligere!

Beholdt trestrukturen med beis

Dele på Pinterest Beholdt trestrukturen med beis

Bård Kristian Tonning og samboeren Vina Sidhu har fulgt Owrens råd om å få farge på furua på deres hytte i Tuddal i Telemark.

- Etter 12 år med furu var vi lei. Vi valgte å beise alt! Gulv, vegger og tak fikk noen strøk med penselen og hytta ble som ny. Atmosfæren forandret seg over natta, forteller Tonning fornøyd.

– Fra et veldig lyst og til dels kaldt uttrykk, ble atmosfæren varm og rolig. En interiørbeis gir en transparent, matt og naturlig overflate til panelveggene samtidig som man beholder trestrukturen. Det egner seg spesielt godt på hytter som ligger tett på naturen, mener han.

Samme farge ga helhet

Samboerparet valgte å beise samme fargetone på gulv, tak og vegger for å få en helhet.

- Gulvet som tidligere var oljet med en klar olje, ble først slipt og deretter oljet med en pigmentert olje (2032 Naturell Brun) og så lakkert med matt gulvlakk for å gi bra slitestyrke. Tak og vegger fikk fargen 13 Skumring, og etterbehandlet med interiørvoks, forteller Tonning.

Dele på Pinterest Samme farge ga helhet

Dele på Pinterest

Han mener det er enkelt å få et godt resultat ved å farge panel med interiørbeis.

- Fargen regulerer man selv ved å påføre enten ett eller to strøk. Men det er viktig å huske på at underlaget danner grunnlaget for det endelige resultatet. En lys beis vil nok ikke gi en gammel, gulnet vegg samme farge som på fargeprøven. Det er derfor lurt å teste ut fargen på et lite område først, sier Tonning, som også har erfart at det lønner seg å teste ut fargen under ulike lysforhold for å være sikker på at man får ønsket farge. 

Mer informasjon

www.scanox.no

www.tyrilin.no

Dette ble brukt

Gulv: Trestjerner Gulvlolje farge nr. 2032 Naturell Brun. Overlakkert 3 strøk med Trestjerner Gulvmatt.

Vegg: Tyrilin interiørbeis nr. 13 Skumring . Etterbehandlet med Tyrilin Interiørvoks

Tak: 1:1 Tyrilin interiørbeis nr. 13 Skumring og Tyrilin Interiørbeis Klar.(Denne blandingen er gjort for å få mindre fargepigmenter i taket slik at tak og vegger går mer i ett). Etterbehandlet med Tyrilin Interiørvoks.

Vindu: Butinox Treverk 40. Farge 5670 Egghvit.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]