IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Nordmenn går i fella: Fjern snø som ligger inntil husveggen

Foto: Emma Wold/ifi.no

Nordmenn går i fella: Fjern snø som ligger inntil husveggen

Nedbørsrekord og kraftig vind har ført til mye snø som ligger inntil fasader rundt om i landet. Mange måker også snø bevisst inn mot husveggen, i et forsøk på å isolere. Nå er det viktig å komme seg ut og fjerne nettopp denne snøen.

Emma Wold

Emma Wold
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Stemmer det at snø isolerer rundt huset?

- Alle som har laget snøhule vet at snø kan isolere, bekrefter Kristian Owren, administrerende direktør i IFI. Likevel er oppfordringen at du må få snøen vekk fra huset før den smelter og lager fuktproblemer. Om man skulle spart noen kroner på billigere oppvarming av huset, fordi man har pakket snø langs veggene, går vinningen fort opp i spinningen når maling og kledning får råteskader, og man får kostbare reparasjoner.

Dele
Annonse

Mange nordmenn i trekkfulle boliger forsøker å øke temperaturen innendørs ved å pakke inn huset i snø. Snøsjiktet skal i teorien fungere som ekstra isolasjon, og dette har historisk vært spesielt vanlig i hus med krypkjeller eller grunnmur av stein.

– Få snøen vekk fra huset før den smelter og lager fuktproblemer, sier Kristian Owren, administrerende direktør i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør. IFI er interesseorganisasjonen for overflatebransjen i Norge, og representerer malingsprodusentene.

 

Husets ytterkledning er konstruert for å tåle å bli fuktig både på fremsiden og baksiden, inn mot veggen. Fukten skal nemlig transporteres vekk, takket være luftspalten som er plassert mellom kledningen og vindpappen på stenderverket. For å sikre utlufting må luftspalten være åpen i topp og bunn for å sikre trekk.

Se flere bilder
Kristian Owren, administrerende direktør i IFI

Foto: Emma Wold/ifi.no

KLAR TALE: – Få snøen vekk fra huset, sier Owren.

Teknisk avdeling støtter opp

– På nye hus er luftingen bak kledningen normalt god, men tettes denne får man kondens og vann på baksiden av kledningsbordene. Det kan skape skader i malingsfilmen og råteskader over tid. Spesielt gjerne skjer dette i vær med skiftende temperaturer, sier Per Myhre, teknisk sjef hos malingleverandøren Nordsjö. – Jeg vil ikke ha snø mot veggen på huset mitt.

– Når snøen ute begynner å smelte, dannes mye vann som igjen øker fuktbelastningen på veggen. Det er heller ikke bra om den våte snøen fryser når den står mot veggen. Da risikerer man frostsprengning og skader i kledningen, sier Myhre.

Teknisk sjef hos Alcro Norge, Morten Berg, er enig, og forklarer:

 

– Det er ikke heldig at det ligger en masse snø utetter husveggen. Det er ikke godt for malingen. Dessuten vil snøfonnene tette luftingen bak kledningen. Det er riktig at snø har en isolerende evne, men mye snø langs med grunnmuren og husveggen kan føre til kostbare skader, sier han. – Kommer det så mye snø at denne når opp til kledningen vil jeg anbefale å måke vekk snøen.

Se flere bilder
Snø mot fasade

Foto: Emma Wold/ifi.no

FÅ DET VEKK: Sørg for at snøen ikke ligger inntil kledningen når det blir varmere i været.    

Finn frem snøskuffa nå

En godt vedlikeholdt fasade tåler at det renner vann langs med kledningen, enten den er malt eller beiset. Det er likevel verdt å notere seg at det i treverk nesten alltid vil være sprekker mellom kledningsbordene, og kan vann trenge inn. Overflatebehandlingen vil også ta skade av å ligge under vann i lengre tid – både moderne og eldre malingstyper tåler mye, men de er ikke vanntette.

 

Har du mye snø opp etter husveggen, er det med andre ord på tide å fjerne det nå. 1 meter dyp gammelsnø gir ved smelting 200-400 liter vann per kvadratmeter, ifølge Store norske leksikon. Har du ikke rukket å måke deg rundt huset, er det på tide å starte nå.

Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.