Kategorier

Meny

Konto

Ned med tapetet!

I enkelt tilfeller er det nødvendig å fjerne tapetet helt. For eksempel hvis veggen har flere lag med tapet som klumper og buler.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Ned med tapetet!

Foto: Lars Aarønæs/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det fins flere måter å fjerne tapet på. Hvilken metode du velger er likegyldig. Det viktigste er at tapetet kommer ned, og at veggen bak ikke tar skade. 

Her har vi benyttet et dampapparat og en piggvals. Dampapparatet bløter opp limet på baksiden av tapetet slik at tapetlengdene blir enklere å skrape av med en sparkel. Bruk vann eller tapetfjernervæske i vannbeholderen hvis du ønsker at prosessen skal gå raskere. Piggvalsen lager små hull i overflaten på tapetet slik at vanndampen trenger inn til innerste lag med lim.

Dampapparat og piggvals kan leies i butikken 

1. Fjern alle deksler og husk og sku av strømmen! Damp og elektrisitet er en dårlig kombinasjon.

NB! I en del boliger er det tapetsert før det ble satt på gulvlister. Skjær langs gulv- og taklist før du begynner å fjerne tapetet.

Dele på Pinterest

2. Lag små hull i tapetet med piggvalsen.

Dele på Pinterest

Dele på Pinterest

3. Hold munnstykket på dampapparatet inntil veggen. Vent ca. 10 sekunder før det flyttes lenger opp på veggen.

NB! Vær klar over at dampen ikke løser opp limet, det gjør det bare bløtt. Derfor er det ingen vits i å dampe en hel vegg i én runde. Før du er halvferdig, har limet allerede størknet. Det beste er å arbeide med én kvadratmeter om gangen, nedenfra og opp. Arbeider du omvendt, kan løse biter ovenfra gjør det vanskeligere å arbeide lengre ned.

Dele på Pinterest

4. Bruk en bred sparkel til å vippe opp og komme innunder tapetet, og dra av løse flak. Regn med at gjenstridige tapetlag må fjernes i flere omganger.

Dele på Pinterest

5. Når all løs tapet er fjernet, vaskes veggen med et kraftig rengjøringsmiddel, for eksempel kraftvask eller grovrent. Etterskyll godt med rent vann, og la tørke.

Dele på Pinterest

6. Slip veggen jevn med et slipbrett på forlengerskaft, korning 80-100. Avstøv, og påfør et strøk heftgrunn tilpasset underlaget.

Dele på Pinterest

7. Hvis veggen har større hull og ujevnheter må den flekksparkles, alternativt helsparkles. 

Les mer om flekk- og helsparkling på www.ifi.no.

Stillers det ekstra krav til en slett og fin flate, kan veggen dekkes med en underlagsduk før tapetsering/maling. Les mer om underlagsduker på www.ifi.no

Dele på Pinterest

Disse fører produktet:

Selger: Industri- og Boliggulv, tlf: 23 24 48 00

Leier ut: Utleieprodukter A/S, tlf: 38 02 58 88

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

SISTE ARTIKLER
[Some text some message]