IFI logo
Se flere bilder
Internatet

Foto: Øistein Lie/ifi.no

Internatet

På TV Norge går nå serien Internatet. 20 ungdommer som har gått det første året på videregående skole skal flyttes tilbake til midten av 1950-årene.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Elevene, ti jenter og ti gutter, bor på skolen og må tilpasse seg datidens strenge kustus der spanskrøret ligger klart, de må pugge sine lekser, ha matlaging, sløyd og linjegymnastikk.

- Er vi blitt flinkere - eller har vi mistet noe underveis?, lurer Kenneth Kolberg, scenograf og rekvisitør som på forsommeren var travelt opptatt med å gjøre om den nedlagte Mork videregående skole på Eidsvoll til "Løvenborg Internatskole".

Restaurert i gammel stil

En del av rommene på skolen er tidligere restaurert og malt i tidsriktige farger. Men kraftige veggfarger er ofte et problem ved TV-opptak fordi det kan gi fargestikk på personer, ikke minst på hudtonene. Prøveopptakene avslører hvorvidt slike farger må dempes. Ellers har man forsøkt å sette skolen tilbake til midten av forrige århundre. Legekontor med opplysende - og for oss morsomme - plakater på veggene og et gedigent kjøkken med museale komfyrer, kjøleskap, suppekjeler og sleiver er noe av staffasjen rundt serien.

Rektors kontor har fått gedigen tapet på et par av veggene.

- Det har kanskje vært del av et privat anneks, sier Kolberg. - Bygget ser ut som det har en historie før det ble internat, og det er det vi forsøker å illudere.

Jubileumskolleksjonen til Borås

Tapetet som er valgt er en del av Boråstapeters jubileumskolleksjon. Eco-Boråstapeter AB, som i Norge markedsføres av Borge AS, ble etablert samme år som unionsoppløsningen. 100-års feiringen markeres med kolleksjonen Anno 1905. Ikke alle designene er fra dette året. Noen er langt eldre, faktisk helt tilbake fra 1700-tallet, og funnet frem gjennom skrapeprøver i gamle herskapshus. Tapetet som er valgt på rektors kontor er trykket i burgunder og gull på såkalt jomfrupapir. Det er et førstegangs papir med lengre fibere enn resirkulert papir og oppfører seg stabilt selv med fuktet og limt bakside.

   

Tilsvarende tapeter har vært levert til andre TV-serier. Mest kjent er nok noen av rommene i Hotell Cæsar, både på selve hotellet og oppe på Ankerseteren. Ellers er det bidratt med tapet til serier som Ekstrem oppussing, Far og sønn, Ruth og Vigdis, Singel 24/7 for å nevne noen.

- Mange seere ringer etter å ha sett disse seriene for å vite hva slags tapet som er brukt. Jeg tror folk begynner å interessere seg mer for tapet, for mer struktur og mønster på veggen, sier Kenneth Kolberg.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.