IFI logo
Se flere bilder
Når uhellet har vært ute...

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Jordan og Scanox

Når uhellet har vært ute...

Selv om vi er aldri så forsiktige er det fort gjort at malingen havner på steder den slett ikke er ment å være. Hva skal vi gjøre hvis uhellet har skjedd?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skal ikke så mye til: Et ekstra sveiv med penselen, en ustø fot eller litt for mye maling på penselen - og vips, så er flekken et faktum. Hvite flekker på en svart takrenne eller et rødprikkete terrassegulv ødelegger unektelig totalinntrykket av en nymalt bolig. Heldigvis finnes det førstehjelp for stygge flekker.

Søl på vindusglass

Det mest gunstige er å fjerne flekken mens den ennå er fuktig, og til dette kan man bruke en fuktig klut. Hvis flekken har størknet fjernes den mest effektivt med skrape.

- Jeg ville brukt en vindusskrape eller en annen barberbladlignende skrape først, for deretter å fjerne eventuelle rester med Lynol eller andre løsemidler, anbefaler malermester Ole Andreas Klaveness.

Søl på takrenne og takplater

Det kan være vanskelig å fjerne maling fra takrenne eller takplater fordi disse i dag ofte er laget av plastbelagt stål. Et plastbelagt materiale kan ta skade av malingsfjernere og løsemidler. Det er ikke gitt at den vil bli ødelagt med en gang, men over tid kan den bli matt og sprø.

Klaveness forteller videre at malingstype også kan virke inn på hva slags malingsfjerner man bør benytte.

- Til en oljebasert maling vil Lynol ha større løseevne, mens med en akrylmaling vil som regel Aceton være best. I begge tilfeller er skikkelig bruk av verneutstyr viktig - både maske og hansker må benyttes, sier han.

Til oljebasert maling kan det også hende at en lutholdig malingsfjerner eller kraftvask vil være tilstrekkelig for å få bort malingen.

Søl på tregulv

Malingssøl på terrassegulv i treverk er nok en verre nøtt å knekke enn de to foregående.

- Å fjerne kun den aktuelle flekken vil vanskelig la seg gjøre uten å lage en stygg flekk på gulvet. Fjerner man flekken vil man jo også fjerne beisen eller oljen som ligger der fra før, forteller Klaveness.

Hvis man skal fjerne malingssøl på terrassen anbefaler han heller at man fjerner all gammel terrassebeis ved hjelp av en terrasserens, eller eventuelt nedsliping. På den måten blir gulvet som nytt igjen, og du kan påføre ny behandling - uten flekker i bunn. Det er naturligvis en større jobb, men det vil garantert gi et bedre resultat. Det er jo sikkert også mulig å leve med flekkene frem til du hadde tenkt til å pusse opp terrassen uansett.

Et annet godt tips er å ha en boks med Smarte våtservietter fra Fibotex for hånd når man maler. Disse er hudvennlige, samtidig som de er svært effektive selv på løsemiddelbaserte produkter. Hvis du tar flekken med en gang, kan du fjerne mye av malingen uten å måtte ødelegge beisen eller oljen som ligger der fra før. Men husk å ikke gni for mye, for da vil det gå utover terrassebehandlingen.

Søl på takstein

Det finnes flere forskjellige typer takstein. En glasert takstein tåler mye, og her kan man bruke samme behandling som ved fjerning av maling på glass. Både Lynol og malingsfjernere fungerer fint. Sistnevnte bør imidlertid være av typen uten lit, da luten kan matte ned overflaten.

Med takstein av vanlig teglstein kan man benytte enten malingsfjerner eller skrape. Her kan malingsfjerner både med og uten lut benyttes, men det bør være av en type som er beregnet på mur. Eventuelt kan slik takstein også skrapes, selv om man da risikerer noe skrapemerker.

- Men hvis valget står mellom hvite malingsflekker eller små merker i samme fargen som teglen, er jo ikke valget så vanskelig, sier Klaveness.

Sementtakstein er ofte grove i strukturen. Når malingsflekker skal fjernes fra en slik overflate er det ofte en fordel med et lutholdig rengjøringsmiddel eller malingsfjerner som man kan skure med en børste.

Generelle tips

Hvis man skal fjerne maling med løsemidler, er det alltid en fordel å prøve løsemiddelet på et lite synlig sted først. Det er her snakk om sterke løsemidler, som kan lage merker i overflaten, så det lønner seg å teste behandligen før man setter i gang på de mest synlige områdene.

Dersom du bruker rengjøringsmidler med lut og lignende, husk alltid å passe på hvor avrenningsvannet spruter. Hvis du vasker en takrenne med sterke løsemidler, er det jo kjedelig å få sprut av dette på andre overflater i nærheten. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.