IFI logo
Se flere bilder
Mørk benkeplate

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Mørk benkeplate

Jeg har en flott oljet benkeplate i eik på kjøkkenet. Men nå skal vi pusse opp, og jeg kunne tenke meg en benkeplate enten med et "kalket" utseende eller mørk som valnøtt. Finnes det produkter jeg kan benytte på den gamle benkeplaten, slik at jeg slipper å skifte den ut?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis benkeplaten er i fin stand, er det ingen grunn til å bytte den ut. Med farget beis og olje kan benkeplaten bli i akkurat den fargenyansen du ønsker.. Men siden den er oljet fra før, bør du fjerne den gamle oljen før du legger på ny. Dette kan gjøres med en maling- og lakkfjerner.

Fjerne gammel olje

Før du begynner er det lurt å legge maskeringstape og avispapir rundt benkeplaten, slik at du ikke søler på skapdørene. Det er også anbefalt å benytte engangshansker under hele prosessen.

Maling- og lakkfjerneren påføres i et tykt lag på hele benkeplaten med en pensel. Ette ca 15-30 min vil den gamle oljen begynne å klumpe seg eller koke opp, og du kan nå skrape den av med en myk plastskrape. De siste restene kan fjernes med stålull nr. 2. Når oljen er fjernet skal man gå over med en møbelrens. Denne kan påføres med stålull nr. 0. Dypp stålullen i møbelrensen, og påfør med en lett hånd. Deretter "løftes" rensen av med en lofri klut. La benkeplaten tørke.

Hvis det fortsatt er små blanke flekker med olje kan det lønne seg å gjenta behandlingen. Hvis det fortsatt er rester av gammel olje eller lakk, vil dette lage skjolder når du skal olje den på ny.

Påfør spritbeis

Det er nå klart for å påføre ny behandling. En spritbeis er et godt alternativ når du vil bytte farge på platen, ettersom denne finnes i mange fargenyanser - alt fra hvitsløret til helt mørk. En ting som er viktig å huske på er at de oppstrøksprøvene du ser i butikken ofte er på furu, og fargenyansen kan bli noe annerledes når den påføres eik. Det kan derfor være lurt at du gjør noen oppstrøk på lignende treverk før du setter i gang med beisingen.

Beisen påføres treverket i samme retning som treverket med en lofri klut. Jobb produktet jevnt inn i treverket for å unngå skjøter. Gjenta behandlingen hvis du ønsker en sterkere farge på benkeplaten.

Avslutt med olje

Beisen gir treverket en fin farge, men er ikke særlig holdbart i lengden. Derfor legger man noen strøk med en fargeløs finish olje over, for å forsegle treverket. Påfør oljen med en klut, og tørk av det overskytende etter ca 15 minutter. Hvis den overskytende oljen ikke fjernes kan det lage blanke partier på benkeplaten. La tørke i 5-6 timer før du påfører nytt lag olje. Med tre strøk finish olje blir benkeplaten flott og holdbar.

For å bevare benken fin i mange år fremover, kan det lønne seg å påføre nye strøk med finish olje ca en gang i året.

Lykke til!

Dette brukte vi

Liberon Maling- og lakkfjerner

Liberon Møbelrens

Liberon Spritbeis

Liberon Finishingoil

Liberon spesialstålull nr. 2 og nr. 0

Lofri klut

Engangshansker

Pensel

Disse fører produktet

Alanor, tlf: 33 36 29 70

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.