Kategorier
Meny
Konto
Annonse

Kan vi bleke bort flekker i benkeplaten?

cloud_download
fullscreen
  • Kan vi bleke bort flekker i benkeplaten?

    Foto: Foto: Kristian Owren/ifi.no og Anne Manglerud/ifi.no

  • Kan vi bleke bort flekker i benkeplaten?

    Foto:

  • Kan vi bleke bort flekker i benkeplaten?

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi har en heltre benkeplate i bøk. Vannsøl har gjort treverket sort i noen partier, særlig rundt den nedfelte vasken. Det er for dypt til å kunne skrapes/ pusses vekk. Har dere noe middel for å bleke de skadde partiene?

Annonse

Når treverk over tid har trukket vann og blitt sort, kan flekkene gå dypt inn i treet. For dypt for å kunne pusses vekk uten å lage store søkk i benkeplaten.

- Det kan være mulig å bleke vekk flekkene ved hjelp av oksalsyre, forteller Per Lund Nielsen, teknisk sjef hos malingprodusenten Scanox.

Oksalsyre finnes blant annet i Butinox terrassevask som selges i farge- og interiørhandelen i 3-litersemballasje.

 

Beising som alternativ

- Hvis dere ikke har dette stående hjemme eller ønsker å kjøpe en så stor flaske, selger apotekene noe som heter vannstoff. Det er også en oksalsyre som før ble brukt for å bleke hår med, men som også kan brukes for å bleke treverk, sier han.

Etterpå pusses flaten over med fint slipepapir og gis en ny oljebehandling for å forhindre videre vannopptak. Bruk hansker og vernebriller og sørg for å ventilere godt under behandlingen.

Det kan imidlertid være vanskelig å komme helt inn til flekkene med blekemidlet, særlig hvis de sitter godt inne i treverket. En mulighet kan då være å skjule flekkene isteden. Med farget beis og olje kan benkeplaten få akkurat den fargenyansen du ønsker!

Annonse
Yo, you had better fill this out, it's required.
Annonse

Siste artikler

Annonse
[Some text some message]