IFI logo
Se flere bilder
Malingen flaker og skaller av

Foto:

Malingen flaker og skaller av

Hvis malinglaget er for tykt eller luftingen i ytterkledningen er for dårlig, kan malingflak løsne helt inn til treverket. Det er avflaking. Hvis maling løsner fra underliggende strøk, er det dårlig heft og avskalling. I begge tilfeller må all løs maling bort, før grunning på alt bart tre og ny maling.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

La det aldri bli for mange lag maling! Da tetter de veggen helt, blir sprø og slutter å følge bevegelsene i treunderlaget. Avflaking kan skje når underlaget har fått fra seks til ti strøk maling. Vær oppmerksom på at avflakingen kan være fuktighet som ikke slipper ut, og dermed et begynnende råteangrep. Malingflakene har da et tydelig avtrykk av treverket på baksida.

Skraping og bruk av slipemaskiner (vinkelsliper) er mye brukt. Varmepistol eller blåselampe er tidkrevende, men kanskje nødvendig. I noen tilfeller kan det lønne seg å la et malerfirma bruke spesialutstyr for å fjerne malingen.

Fuktigheten i ytterkledningen kan du måle med fuktmålere. Husk at det aldri må være mer enn 18-20 prosent fuktighet i treet. Er det mer, er problemet ofte konstruksjonen av selve veggen, eller ubehandlet endeved som trekker til seg vann.

Avskallingen oppstår når underlaget har fått dårlig eller mangelfull forbehandling. Vask av huset er ofte den beste måten å hindre avskalling på. De vanlige årsakene til avskalling:

  • Underlaget er skittent av salter, smuss og andre forurensninger.
  • Underlaget er blankt (og glatt).
  • Underlaget kritter (smitter).
  • Underlaget er dekket av svertesopp, alger eller andre mikroorganismer.
  • Malingen eller beisen som ble brukt tidligere inneholdt voks, silikon eller andre vannavvisende stoffer.
  • De brukte malingtypene går ikke så godt sammen.
  • Filmen i malingtypene oppfører seg forskjellig ved ulike temperaturer, fuktforhold og ved aldring. Det kan gi spenninger mellom malingstrøkene.
  • Hvis du har malt med blank maling: det har gått for lang tid mellom første og andre strøk. Det bør ikke gå mer enn fire-fem døgn.
  • Det er brukt en for hard og sprø maling.
  • Rester av vaskemidler sitter igjen etter tidligere rengjøring.

 

Siden det er et helt sett av årsaker til at maling skaller av (se over), kreves en grundig analyse før du setter i gang med reparasjoner. Som regel bør mest mulig av underlaget skrapes bort eller fjernes på annen måte. Deretter grundig vasking før ny maling kommer på veggen.

©ifi 2002

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.