IFI logo
Se flere bilder
Maling og lakk til overflatebehandling innendørs

Foto:

Maling og lakk til overflatebehandling innendørs

Oljebasert maling (løsemiddelholding alkydmaling, white-spiritfortynnbar)

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oljebasert maling inneholder bindemidlet alkyd, en kjemisk forbindelse av tørkende oljer og kunstharpiks. Produktene kan inneholde opp til 70% organiske løsemidler, avhengig av produkttype. Alkydmalinger og -emaljer danner meget harde og slitesterke overflater, og brukes oftest på dører og listverk innendørs. De anbefales på metalloverflater som må tåle harde påkjenninger. De selges normalt ferdige til bruk, men kan fortynnes med organiske løsemidler, oftest white-spirit. Miljøbelastningene er hovedsakelig knyttet til løsemidlene.

Lateksmaling (PVA) og akryldispesjonsmaling

Er basert på mikroskopiske plastpartikler, som er finfordelte i vann. Når de tørker, kleber plastpartiklene sammen til en uoppløselige og elastisk film. Vannfortynnbare malinger inneholder noen ganger små mengde organiske løsemidler, men fås i dag som regel helt uten løsemiddel. Alle vannfortynnbare produkter er tilsatt konserveringsmiddel fo rå hindre bakterievekst i spannet under lagring. Slike malinger finnes i flere glansgrader og brukes på de fleste underlag på vegg og tak innendørs. Anbefales på metalloverflater som ikke utsettes for harde påkjenninger av vann og slitasje.

Emulsjonsmalinger

Emulsjonsmalinger er en kombinasjon av alkydoljeemulsjon og en lateksdispersjon (oftest akryl). Dette er vannfortynnbare malinger, som kan inneholde små mengder organiske løsemidler. Produktene er tilsatt konserveringsmiddel for å hindre bakterievekst i spannet under lagring.

Lakk

Ved lakker forstås først og fremst klare, gjennomsiktige lakker til innendørs bruk. Lakken danner etter herding en vannavstøtende slitesterk film på overflaten, som også til en viss grad kan beskytte mot støt og slag. Lakker fås både som vannfortynnbare produkter, produkter som ikke skal fortynnes, og som alkydlakker eller syreherdende lakker.

Den siste gruppen inneholder organiske løsemidler, og kan eventuelt fortynnes med dette. Visse blanke malinger går også under betegnelsen lakkmaling. Disse kan fås så vel som vannfortynnbare som løsemiddelfortynnbare.

De mest alminnelige lakktypene:

Polyuretanakryllakk - basert på vannfortynnbare akryldispersjoner. Fås med og uten herder, til både profesjonell og privat bruk. Alle vannfortynnbare produkter er tilsatt konserveringsmiddel for å hindre bakterievekst i spannet under lagring.

Alkydlakk - vanligvis en uretanforsterket alkydlakk, som inneholder organiske løsemidler. Noen produkter gulner og er derfor uegnede til lyse tresorter. Inneholder ofte lysfiltre for å bremse gulning av lyse tresorter.

Syreherdende lakk - en tokomponent lakk til profesjonell bruk, som blandes med herder før bruk. Inneholder sterke løsemidler samt formaldehydavspaltende bindemiddelkomponenter.

Polyuretanlakk - tokomponent lakk med herder og base som blandes før bruk. Inneholder løsemidler samt isocyanater. Ved fjerning av polyuretanlakk med flamme eller varmluftspistol kan dannes flyktige isocyanater. Dette anbefales derfor ikke. Til fjerning av olyuretanlakk anbefales egnede kjemiske maling- og lakkfjernere.

Gulvoljer

Gulvoljer er basert på vegetabilske oljer. Gulvorljer til innendørs bruk bør ikke inneholde sopphemmende stoffer. Det bør velges produkter med lavest YL-gruppe og aller helst med høyt tørrstoff (>80%). Hvis det brukes olje på større flater, kan det oppstå inneklimaproblemer i forbindelse med løsemiddelavdampingen. Husk derfor god utlufting.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.