IFI logo
Se flere bilder
Lakk og olje som tåler vær og vind?

Foto: Eier av kisten

Lakk og olje som tåler vær og vind?

Jeg har en gammel kiste som er malt i en nydelig blåfarge, som jeg ønsker å bevare. Problemet er at jeg ønsker å bruke kisten til oppbevaring ute på balkongen, og lurer på hva jeg kan gjøre med den slik at den holder seg pen også utvendig?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Dette med å bevare farger på ting som står ute er alltid en utfordring. Fargen vil uungåelig blekes ut av UV-stråling, enten hurtig eller langsomt avhengig av pigmentene og bindemidlene, forteller Finn Wang i Brynsløkken.

Men det finnes råd. Det er nemlig både lakker og oljer på markedet som vil tåle påkjenningen av å stå ute, men det gjelder å finne riktig type og belage seg på at man må gjenta behandlingen etter behov. Du må også være klar over at det naturligvis ikke er ideelt å ha et inneprodukt stående ute, og man er ikke garantert at kisten ikke vil tape seg i fargen med tiden. Wang påpeker at dersom du er svært redd for kisten, eller den har stor antikvarisk verdi, bør du uansett tenke deg grundig om før du tar den med ut.

- Det å ha en kiste som er beregnet på å stå inne stående ute vil måtte bety at farge og glans forsvinner vesentlig fortere enn hvis den står inne, sier han.

Lakk

Leif Augustin i Alanor anbefaler et par strøk med en silkematt Bistrotlakk dersom kisten blir stående beskyttet under tak, men Libmarinlakk dersom den står mer utsatt. Sistnevnte er et utendørsprodukt, som skal tåle tøffere behandling og som fint kan benyttes oppå en tidligere malt flate.

- Så lenge kisten blir renset med en møbelrens først, og deretter lakkert med en av de nevnte lakkene vil den ikke ta skade av å stå utvendig. Men man må være innstilt på å gjenta behandlingen med jevne mellomrom, forteller han.

Olje

Et annet alternativ er å behandle kisten med olje. Brynsløkken produserer oljetyper som er egnet til dette formålet, og anbefaler olje fremfor lakk fordi det vil bevare fargen lenger.

- Det ville nok være bedre med en olje som trenger godt inn i underlaget, og som langsomt brytes ned og vil "ofre" seg før malingens egne bindemidler angripes, sier Wang.

Han anbefaler Respect Malerolje eller Respect Teakolje til dette formålet.

- Jeg gjorde dette selv senest i helgen på hytta som ligger 1100 moh. Samtlige vinduer og rammer hadde stått i fire år og var tydelig merket av UV-stråler. Etter en runde med olje er de som nye, og kan stå i mange år til, forteller han.

Mer informasjon

www.brynslokken.no

www.alanor.no

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.