IFI logo
Se flere bilder
Kvistlakk på gammel maling

Foto: Åshild Tyssen/ifi.no

Kvistlakk på gammel maling

Jeg skal male om et rom som er malt fra før. Dessverre er det ikke brukt kvistlakk, så disse ganske stygge. Kan jeg legge kvistlakk over den gamle malingen, eller må jeg pusse helt ned?

Bjørg Owren, Gitte Granstrøm

Bjørg Owren, Gitte Granstrøm
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du kan fint ta kvistlakk utenpå den gamle malingen. Mange tror at det kun er på nye panelvegger det må påføres kvistlakk før maling. Dette stemmer ikke. Kvistlakk er like viktig uansett hvor gammel veggen er.

Blir verre med tiden

Dropper du kvistlakken, vil kvaen og harpiksen i treverket kunne slå seg gjennom malingen og lage skjemmende merker. Kvistlakken forsegler kvisten, og slik at maling over vil dekke kvistene permanent. Det er spesielt viktig med kvistlakk når det skal males med lyse farger. Mørke farger vil dekke skjoldene slik at de ikke synes så godt.

Kvistlakk over malingen

Før du går i gang er det viktig at underlaget er rent og tørt. Vask med et vaskemiddel for flater som skal males, eksempelvis Malervask, Husvask eller lignende og skyll godt.  Deretter sliper du lett med et fint slipepapir eller myk, finkornet slipekloss. Ikke ta i så hardt at malingen over kvistene fjernes, den kan sitte og være med på å isolere mot blødning fra kvisten. Her er det kun snakk om lett mattsliping for å få heft til kvistlakken.

Velg riktig type kvistlakk

Vær nøye med å bruke riktig kvistlakk. I dag anbefales det å bruke vanntynnbar maling på panel. Til denne typen maling anbefales det å bruke vanntynnbar kvistlakk. Kjøp kvistlakk som tilhører det malingssystemet du velger, så er du på den sikre siden. Kvistlakken påføres med en pensel, og er overmalbar etter kort tid. Vær nøye med å røre godt om før du begynner. Det anbefales å påføre to strøk. Men vær nøye så det ikke blir renn og sig. Legg på tynne strøk som pensles godt ut slik at det ikke bygges opp et tykt sjikt. Blir det kanter rundt området, vil disse synes gjennom malingen.

Flere tips

Malingleverandøren Flügger har en kvistlakk som er svakt blålig, slik at du ser hvor du har påført kvistlakken. Blåfargen forsvinner ved overmaling, selv med lyse malinger. Bruk også kvistlakk på spikerhoder og mindre jerndetaljer, så slipper du eventuell misfarging og rustutslag fra disse. Når du bruker vanntynnet kvistlakk, rengjøres penselen enkelt i vann, og kan brukes om igjen.

Mer informasjon

www.alfort.se

www.flugger.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.