Kategorier

Meny

Konto

Kvistlakk utvendig?

Kvistlakk er et flott middel for å hindre misfarging på malingen rundt kvister, og bidrar også til å stenge mye kvae og harpiks inne i treverket. Men på utvendig panel har dette liten effekt.

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Kvistlakk utvendig?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alt treverk er som kjent levende. Det utvider seg og trekker seg sammen som en følge av endringer i fuktighet og temperatur. Innvendig er disse svingningene ikke så store, og man klarer å holde treverkets kvae og harpiks i sjakk ved hjelp av kvistlakk. Utvendig er saken dessverre en annen.

- Fukt- og temperatursvingningene ute er så store at kvistlakken ikke vil klare å holde kvaen inne, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Bruk av kvistlakk utvendig har med andre ord liten hensikt, da kvae og harpiks ofte vil trenge seg gjennom uansett. Så har du planer om å male ute, kan du droppe å gå over med kvistlakk, og dermed spare deg for unødvendig jobb.

Dersom du er bekymret for kvaeutsetting på veggen din, kan det heller være en idé tenke på hva slags farge du velger på malingen eller beisen. På mørke farger synes dette nemlig best - dette fordi mørke farger gir høyere temperaturer i treverket, og dermed blir kvaen rennende samtidig som treverket trekker seg sammen. Det er på furupanel vi ser dette best, fordi furukvistene inneholder mye kvae. I dag brukes det imidlertid for det meste gran i utvendig panel, og der er problemet betydelig mindre.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

SISTE ARTIKLER
[Some text some message]