Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Kvistlakk utvendig?

  Bilder av: Kristian Owren/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Kvistlakk er et flott middel for å hindre misfarging på malingen rundt kvister, og bidrar også til å stenge mye kvae og harpiks inne i treverket. Men på utvendig panel har dette liten effekt.

Alt treverk er som kjent levende. Det utvider seg og trekker seg sammen som en følge av endringer i fuktighet og temperatur. Innvendig er disse svingningene ikke så store, og man klarer å holde treverkets kvae og harpiks i sjakk ved hjelp av kvistlakk. Utvendig er saken dessverre en annen.

- Fukt- og temperatursvingningene ute er så store at kvistlakken ikke vil klare å holde kvaen inne, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Bruk av kvistlakk utvendig har med andre ord liten hensikt, da kvae og harpiks ofte vil trenge seg gjennom uansett. Så har du planer om å male ute, kan du droppe å gå over med kvistlakk, og dermed spare deg for unødvendig jobb.

Dersom du er bekymret for kvaeutsetting på veggen din, kan det heller være en idé tenke på hva slags farge du velger på malingen eller beisen. På mørke farger synes dette nemlig best - dette fordi mørke farger gir høyere temperaturer i treverket, og dermed blir kvaen rennende samtidig som treverket trekker seg sammen. Det er på furupanel vi ser dette best, fordi furukvistene inneholder mye kvae. I dag brukes det imidlertid for det meste gran i utvendig panel, og der er problemet betydelig mindre.

Les også Kvistlakk på gammel maling

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: