Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Kritting og falming betyr ikke dårlig maling

  •  
  •   Publisert:
Smuss som fester seg gjør også fargen mindre klar.   ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Kritting og oljemaling hører sammen. Oljemaling beskytter huset på en fremragende måte. Men selve malingsfilmen er et offersjikt. Det slites langsomt ned. Resultatet er det som kalles kontrollert kritting.

Kritting gjør at fargen på huset ser falmet ut, men det betyr ingen ting for selve beskyttelsen av treverket. Kontrollert kritting er faktisk bra, fordi malinglaget over tid ikke blir for tykt.

Skal kritte

En viktig effekt av krittingen, er at overflaten renser seg selv. Smuss og andre forurensninger blir vasket bort. Resultatet er blant annet mindre fare for svertesopp. Med andre ord: En god, oljebasert husmaling skal kritte etter en tid!

Fargen avgjørende

Hva er det som gir falming? Krittingen fører til at inntrykket av fargene på veggen vil forandre seg. Men store fargeendringer har likevel mer med enkelte, spesielle kulører å gjøre. Når du som huseier synes at huset er falmet, kan årsakene være flere. Noe har direkte med malingens lysektehet å gjøre. Den generelle regelen er at produsentens utendørssortiment alltid er det beste valget for å bevare fargene lengst mulig. Selv om det er flerfoldige farger å velge mellom i hver eneste fargehandel, er det langt fra alle kombinasjoner som oppfører seg like bra i sollys. Vær derfor forsiktig med å drive for stor "egenkomposisjon".

Økt UV-stråling og mer bakkenært ozon påvirker også fargene. Ozon er en oksyderende gass som bryter ned organiske materialer -- for eksempel maling. Ozonet bryter også ned gasser fra enkelte malingtyper, med påfølgende falming. Nitrøse gasser, særlig fra biler, og svovelforbindelser virker i samme retning. Utendørsmiljøet er rett og slett blitt mer aggressivt enn det var!

Les også Fargevalg på hytter ved sjøen

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: