Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Kritting og falming betyr ikke dårlig maling

Kritting og oljemaling hører sammen. Oljemaling beskytter huset på en fremragende måte. Men selve malingsfilmen er et offersjikt. Det slites langsomt ned. Resultatet er det som kalles kontrollert kritting.

cloud_download
fullscreen
  • Smuss som fester seg gjør også fargen mindre klar.

    Foto:

  • I noen tilfeller vil en årlig husvask kunne friske opp fargen.

    Foto:

  • Her trengs ny maling. En skraping med negl forteller at panelet her er tørt og sårbart; det er også en form for kritting.

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Kritting gjør at fargen på huset ser falmet ut, men det betyr ingen ting for selve beskyttelsen av treverket. Kontrollert kritting er faktisk bra, fordi malinglaget over tid ikke blir for tykt.

Skal kritte

En viktig effekt av krittingen, er at overflaten renser seg selv. Smuss og andre forurensninger blir vasket bort. Resultatet er blant annet mindre fare for svertesopp. Med andre ord: En god, oljebasert husmaling skal kritte etter en tid!

Fargen avgjørende

Hva er det som gir falming? Krittingen fører til at inntrykket av fargene på veggen vil forandre seg. Men store fargeendringer har likevel mer med enkelte, spesielle kulører å gjøre. Når du som huseier synes at huset er falmet, kan årsakene være flere. Noe har direkte med malingens lysektehet å gjøre. Den generelle regelen er at produsentens utendørssortiment alltid er det beste valget for å bevare fargene lengst mulig. Selv om det er flerfoldige farger å velge mellom i hver eneste fargehandel, er det langt fra alle kombinasjoner som oppfører seg like bra i sollys. Vær derfor forsiktig med å drive for stor "egenkomposisjon".

Økt UV-stråling og mer bakkenært ozon påvirker også fargene. Ozon er en oksyderende gass som bryter ned organiske materialer -- for eksempel maling. Ozonet bryter også ned gasser fra enkelte malingtyper, med påfølgende falming. Nitrøse gasser, særlig fra biler, og svovelforbindelser virker i samme retning. Utendørsmiljøet er rett og slett blitt mer aggressivt enn det var!

Oppdatert: 12.04.2016  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]