IFI logo
Se flere bilder
Korrosjon, luft og vann ødelegger betong

Foto: Øistein Lie/ifi.no

Korrosjon, luft og vann ødelegger betong

Betong er et sterkt og varig materialer, men det betinger at den er framstilt riktig og tilpasset klimatiske forhold.

Knut Randem/MLF

Knut Randem/MLF
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rust i armeringen er blant de alvorligste skadeårsakene i betong, men det er også mange andre skadetyper. Korrosjon og skader i betong kan vise seg blant annet som sprekker, avskalling og misfarging av overflaten.

Ta grep tidlig

Dersom armeringen begynner å ruste, vil den utvide seg og føre til at betongen sprekker opp. Det synlige jernet vil forsterke skadene om ikke skaden utbedres innen rimelig tid. Om også bærende stålkonstruksjoner får skader av korrosjon, kan reparasjonsarbeidet bli omfattende og kostbart.

Kartlegg tilstanden

Betongkonstruksjoner overflatebehandles gjerne med maling, puss eller slemming. Dette kan bidra til at skader ikke synes tidlig i prosessen. Det er derfor spesielt viktig å kartlegge tilstanden for betongfasader med jevne mellomrom. Når skader som korrosjon oppdages, er det viktig å kartlegge omfanget av dem.

Ulike reparasjonsmetoder

Det finnes flere reparasjonsmetoder. Disse må utredes før reparasjonsarbeidet settes i gang. Ulike undersøkelsesmetoder gir grunnlag for forskjellige vurderinger av betongens tilstand. Det kan være aktuelt å undersøke betongtykkelsen utenpå armeringen, karbonatiseringsdybden (kjemisk reaksjon mellom betong og karbondioksid), kloridinnholdet i betongen og å gjennomføre en overvåkning av korrosjon. Dette er høyst spesialiserte metoder og må utføres av eksperter.

Kontroller konstruksjonens styrke

Reparasjon av betong kan være nødvendig av estetiske grunner og/eller av tekniske grunner. Ødelagt betong kan fjernes med boring, meisling, sandblåsing eller saging slik at korrodert armering legges helt fri. Når all dårlig betong og overflaterust i armeringen er fjernet, må konstruksjonens styrke kontrolleres før overflaten bygges opp igjen.

Hindrer inntrenging

Rengjort og eventuelt utskiftet armering må påføres en korrosjonsbeskyttelse. Deretter påføres en slemming eller annen heftbro (avhenger av system) og reparasjonsmørtel. Utenfor armeringen må det være minimum 20 mm masse. Inntil veggen er herdet, må den dekkes til. Overflatebehandlingen av betong skal hindre inntrenging av CO2, fukt og klorider samtidig som flaten skal få en tiltalende overflate. En slik overflate vil dekke over mindre riss og forenkle renholdet. Hele fasaden bør rengjøres før slemming og/eller maling påføres.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.