IFI logo
Se flere bilder
Kan jeg male parafinovnen?

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Kan jeg male parafinovnen?

Jeg har en gammel parafinovn i huset som min samboer nekter å fjerne. I dag er den i gammelbrune farger. Kan jeg male den? Alternativet jeg kjenner til er varmebestandig spraylakk, men jeg vil ikke spraye inne i huset, og ønsker derfor et malingsalternativ.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge våre eksperter på maling, kan det være mulig å male parafinovnen, men da må du påregne en del forarbeid. Malingprodusentene gir heller ingen garantier for at det vil holde over tid.

Matte ned flaten

– Det ser ut som at ovnen har en keramisk overflate som er veldig blank og hard. For at maling skal feste bør flaten derfor mattes ned, gjerne med våtslipepapir. Men siden flaten er så blank og hard, kan dette være vanskelig, sier teknisk servicekonsulent for Quick Bengalack, Thor Ingar Røneid.

– Sett en prøve først på et mindre synlig sted. Det vil si at du gjør et lite felt godt rent med Kraftvask, mattsliper og deretter maler 1-2 strøk. Malingen bør herde et par dager før du sjekker vedheften ved å skrape med neglen, sier han.

Spraylakk eller maling?

Det finnes alternative produkter til spraymaling som du kan teste.

Hammerite er et slikt alternativ. I den serien finnes en varmebestandig metallmaling som kan fungere. Det krever at du vasker og sliper grundig med vannslipepapir for å sikre vedheft, sier Trond Riise, teknisk sjef i Nordsjö der Hammerite inngår.

– Vi har en mulig løsning i produktet Rust Oleum «Heat-Resistant Coating» som tåler varmetopper på 750° celsius og kontinuerlig varme på 650° celsius. Det er en varmebestandig sort lakk for påføring med pensel eller rulle, sier Audun Klauseie i Alanor.

– Malingen Quick Bengalack Universallakk tåler opptil 90° celsius. Det er sikkert mange steder på ovnen som ikke blir varmere enn det, sier Thor Ingar Røneid.

Hvis du allikevel ønsker å prøve med spraymaling, må du dekke til minst et par meter rundt ovnen, eller demontere den og ta den med ut. Da kan du bruke Quick Spray Varmebestandig som finnes som Sort Matt, og tåler minst 650° celsius. 

Mer informasjon:

Nordsjö (Hammerite)

Alanor (Rust Oleum)

Quick Bengalack

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.