IFI logo
Se flere bilder
Hvor ofte bør du male huset?

Foto: Nordsjö og Kristian Owren/ifi.no

Hvor ofte bør du male huset?

De fleste malingprodusenter opererer gjerne med et visst antall års varighet på sine malingvarianter. Er betingelsene optimale, holder malingen lengst.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan virke lenge å skulle vente opptil 15-16 år før neste behandling av fasaden. Er disse vedlikeholdsintervallene reelle? Vi spør malermester Enrico Bastiani hos malingsprodusenten Nordsjö om hva hvor lenge malingen egentlig holder?

Holdbarhet

- Joda, malingen kan gjerne holde i 15 år, men det er gjerne under optimale betingelser, bekrefter han.

Det er ifølge malermesteren mange forhold som kan forkorte intervallene.

- Det kommer blant annet an på husets generelle forfatning, underlaget må være perfekt, malearbeidet må være korrekt utført, i riktig luftfuktighet og riktig temperatur. Dessuten avhenger det av husets geografiske beliggenhet, vær- og vindforhold og lokal topografi. Er det nærliggende vegetasjon kan også det spille en vesentlig rolle for malingsfilmen, forklarer han videre.

Se flere bilder
Nærliggende vegetasjon kan spille en rolle.

Foto:

Nærliggende vegetasjon kan spille en rolle.

Vasking er viktig

- Det som kanskje er viktigere enn å vurdere ommaling hvert femte, tiende eller femtende år, det er å holde veggene rene. Noen steder kan det være nødvendig med årlig vask, men jeg vil si at hvert tredje år er et minimum. Malingen holder nemlig betydelig lengre når malingsfilmen holdes fri for all skitt og groing som ellers tærer på overflaten. Benytt en mild husvask som bearbeides mekanisk med en kost og spyl av med rikelige vannmengder fra hageslangen, sier Bastiani.

 

Se flere bilder
Jevnlig vask er avgjørende.

Foto:

Jevnlig vask er avgjørende.

Maling

I følge Bastiani er det flere tegn å se etter for å vite når det er tid for å påføre veggen ny maling:

- Det første du ser er at fargen begynner å miste glans. Dessuten vil du se at malingsfilmen begynner å sprekke; du får fuktighet som trekker inn i treverket. Men, det er slett ikke sikkert at det er nødvendig å male alle veggene like hyppig. Veggene som er mest utsatt for sol, varme og UV-stråling får mest juling. På skyggesidene får du imidlertid mer groing, noe som krever hyppigere vasking. 

Se flere bilder
Maling

Foto:

Maler du for hyppig, får du så mange strøk at malingfilmen svekkes av spenninger som oppstår mellom sjiktene.

Å male for ofte

Det er ikke nødvendigvis slik at hele huset bør males hver gang. For hyppige strøk er nemlig heller ikke bra.

– Men husk, er du for ivrig med penselen og maler for ofte, kan du egentlig gjøre mer skade enn nytte, legger malermesteren til, - for hyppige strøk gjør at du bygger en malingsfilm der du får for mye spenning mellom malingslagene. Men, vi anbefaler dog at når du først maler, bør du påføre to strøk for å få riktig glans - og best beskyttelse. Tidligere tiders oljemalinger ble brutt ned av vær og vind og kunne trenge at nye lag ble tilført ganske hyppig. Moderne hybrid- og akrylmaling holder langt bedre over tid, sier han videre.

Konklusjon

- Hold huset ved like, huset ditt er en verdigjenstand som du bør gå over og sjekke grundig minst en gang i året, oppfordrer Bastiani.

 Alle bygningskonstruksjoner har punkter som er særlig utsatt og de bør få spesielt stor oppmerksomhet.

- Det kan være i forbindelse med nedløp, gradrenner på tak og liknende som utsettes for spesielt store påkjenninger, blant annet på steder med mye snø. Vær også oppmerksom på mekanisk slitasje fra lemmer som slår, eller grener fra klatrende roser og andre buskvekster som sliter på malingsfilmen. Som sagt, sjekk huset jevnlig, malingsprodusentenes opplysninger om malingens holdbarhet er kun veiledende og gjelder tilnærmet optimale forhold, avslutter malermester Bastiani.

For mer informasjon:

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Flügger

Drywood

Nordsjö

Scanox

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.