IFI logo
Se flere bilder
Hvis panellakken blir feil

Foto: Privat

Hvis panellakken blir feil

Den fargede panellakken så så fin ut på prøven, men på veggen vår ble den mørk og helt feil. Hva kan jeg gjøre?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Farget panellakk/-beis kan gi et lekkert og spennende resultat. Men noen ganger hender det at resultatet ikke blir som du ønsket. Hvis du er misfornøyd med fargen, finnes det flere måter å løse problemet på.

Ny lakk/beis over

Det er mulig å påføre en lysere lakk/beis over, men sannsynligvis vil ikke de effektene lakken blir bli det samme. Fargen kan også fort bli helt feil, spesielt dersom du lakkerer over med en lysere nyanse. Det kan jo være verdt et forsøk, men du vil trolig få et bedre resultat dersom du velger en annen metode.

Fjerne lakken/beisen

Ved å fjerne lakken kommer du tilbake til utgangspunktet, og får blanke ark til ny behandling. På den måten kan du påføre ny panellakk/-beis, for eksempel i hvit eller antikk, som vil gi et lysere resultat.

Lakken/beisen fjernes enklest med et maling- og lakkfjerningsmiddel. Fremgangsmåte for disse produktene varierer noe, så følg produsentens anvisninger. Når lakken er borte, vask veggen med et kraftig rengjøringsmiddel, som kraftvask eller grovrent. Det tørre panelet kan med fordel pusses lett med et slipepapir i korning 120-150, før ny lakk/beis påføres.

Male over

Hvis det er et lyst resultat du var er etter, kan et alternativ være å male panelet. Du vil ikke få frem treverkets struktur på samme måte som lakken/beisen, men du kan få veggen i akkurat den fargenyansen du ønsker.

Vask panelet grundig med kraftvask eller grovrent før du begynner med forarbeidet til malingen. Husk også at du må gå over med kvistlakk og skjære ut kvaelommer, ellers vil dette kunne sige gjennom malingen. Påfør deretter grunning og slip vekk fiberreisingen, før du sparkler. Det kan også være lurt å påføre en elastisk akrylfugemasse i sprekker og overganger før du maler i ønsket farge.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.