Kategorier

Meny

Konto

Huskeliste for deg som skal pusse opp i påsken

Har du planer om å male ute eller inne, kanskje olje terrassen i påsken? Da lønner det seg å planlegge og lage en handleliste. For med mange dager med stengte butikker er det irriterende å stå der uten nødvendig utstyr.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Huskeliste for deg som skal pusse opp i påsken

Foto: Mari Rosenberg

Du får god veiledning rundt om i landets butikker, men som en ekstraservice har vi laget en sjekkliste over hva du kan ha bruk for her: 

Vaskemiddel og vaskekost

Har du egnet vaskemiddel, vaskekost, svamp og filler? Uansett om du skal male, beise eller olje, ute eller inne, så må det vaskes først. 

Dele på Pinterest Jobben går lettere med godt vaskeverktøy.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

VASKESAKER: Husk at det er en type vaskemiddel for flater som skal males, en litt mildere type for rengjøring og at jobben går lettere med godt vaskeverktøy.      

Kjøp nok maling

Mål opp flatene du skal male før du drar til fargehandelen. Når du vet hvor mange kvadratmeter som skal behandles, finner du fort ut hvor mye maling, beis eller olje som trengs. Vet du hvilket produkt du skal bruke, så finner du opplysninger om hvor mye en liter dekker. Normalt kan man male 6-8 kvadratmeter per liter maling på en innvendig veggflate.  

Trenger du 7,5 liter maling, skal du ikke kjøpe to 3-litersbokser, og være litt gjerrig med malingen for å få den til å strekke til. Kjøp heller 3X3-liter eller et spann med 10 liter. Da er du sikker på at du har nok. 

Pensler

Ikke vær knipen, ta med litt ekstra. Du trenger sikkert pensler til maling ute og inne, store og små pensler, langt skaft og kort skaft. Det du ikke bruker, får du levert tilbake. Kjøp kvalitet, så sparer du deg for mye jobb. En kvalitetspensel tar for eksempel opp mye mer maling enn en billig pensel, du maler lenger og slipper å dyppe så ofte.  

Dele på Pinterest Sats på kvalitet, og kjøp heller for mange pensler enn for få. Lever tilbake de du ikke trenger.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

PENSLER: Ikke spar på noe her, ta med litt forskjellig og sats på kvalitet. Det du ikke trenger, kan du levere tilbake senere (kan også være kjekt å ha på lager).

Rull og rullekar

Hva slags underlag skal rullen brukes på? Husk å kjøpe rull som passer til ditt bruk. Ta med rullekar og rulleskaft, ikke sats på at du har igjen noe i garasjen.

Grunning

Sjekk om det kreves grunning til jobben du skal gjøre. Et lite obs: Vinduer eller kledning som flasser må skrapes før maling. Skraper du inn til bart tre, må det grunnes før du maler. 

Slipepapir/slipekloss

Ofte må du slipe lett over en flate for å sikre god vedheft for malingen.  

For å sørge for bedre vedheft for malingen, bør underlaget slipes lett. Derfor er slipepapir og slipeklosser med riktig korning kjekt å ha. Hva som er riktig korning, vet de i butikken når du forteller hva di skal male. 

Dele på Pinterest Spør i butikken om hvilke typer tape, slipepapir og slipeklosser som passer til den jobben du skal gjøre.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

SLIPEPAPIR: Husk at det er ulike typer tape, slipepapir og slipeklosser. Er du usikker, så spør i butikken om hva som passer til den jobben du skal gjøre.     

Maskeringstape

Husk at det finnes maskeringstaper beregnet for ulike underlag, så kjøp den eller de som passer jobben du skal gjøre. Dersom du skal male vinduer, finnes det for eksempel en spesialtape for hjørner. Den sparer deg for ekstra mye tukling, og du får skarpe fine hjørner. 

Malingskrape

Lenge siden du kjøpte ny malingsskrape? Sett det på lista! Den kjedelige skrapejobben er helt nødvendig, for du kan ikke male før gammel løs maling er vekk. Jobben går mye lettere med en ny god skrape. De finnes i utallige varianter, tilpasset ulike oppgaver. 

Dele på Pinterest Med skarpe blad og ergonomisk gode håndtak går jobben lettere enn du tror.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

SKRAPE: Det forskes mye på hvordan skrapejobben kan gjøres enklere, og med skarpe blad og ergonomisk gode håndtak går jobben lettere enn du tror.     

7 ting det er kjekt å ha uansett jobb

 1. Arbeidshansker
  Gode arbeidshansker, eventuelt engangshansker, kommer alltid godt med.
     
 2. Engangswipes
  Litt søl, både på deg selv og andre flater er uunngåelig når du maler. Med en boks oppussingswipes tilgjengelig fjerner du maling, fett og olje raskt og effektivt – med en gang.
   
 3. Dekkefilt 
  Har du først oppdaget dekkefilten, blir du avhengig. Dette er en filt med underlag av plast. Kan brukes ute og inne.  Malingen trekker ned i filten og plastlaget under sørger for at ingenting kommer gjennom. Dekkefilten kan brukes om igjen mange ganger.

 4. Forlengerskaft 
  Du bør minst ha et par forlengerskaft i boden. Er dere flere som skal jobbe sammen, så slipper du diskusjon om hvem som skal bruke skaftet. Dette er et må-ha-verktøy enten du skal vaske, beise eller male, slipe, ute eller inne. Du kan bruke samme skaft til vaskekost, malerull og malepensel. Fordelen med langt skaft: Jobben går raskere, du får malt mer av gangen, når opp steder du ellers ikke ville gjort, sparer ryggen og blir mindre sliten.

 5. Boksåpner til malingsbokser 
  Enda liten detalj, som er kjekk å ha. Skrutrekker og kniv brukes ofte, men med en boksåpner skader du ikke lokket på boksen/spannet. Du får lokket enkelt opp, og du får lukket det igjen uten problemer.

 6. Rørepinner
  Sørg for å ha noen ekstra rørepinner på lager. Malingen må røres om før du begynner å male, og uten rørepinne må du kanskje demontere en kleshenger eller spikke en pinne selv. Unødvendig og kjedelig.

 7. Mikrofiberkluter 
  En god mikrofiberklut er gull verdt når du skal fjerne det siste slipestøvet før du maler.
Dele på Pinterest Jobben går vesentlig raskere med forlengerskaft.

Foto: Mari Rosenberg/ifi.no

FORLENGERSKAFT: Når du har oppdaget hvor mye raskere jobben går med forlengerskaft, så klarer du deg ikke uten. Kjøp to!     

Dele på Pinterest Husk å be om rørepinne når du handler maling.

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

RØREPINNE: Husk å be om rørepinne når du handler maling. Den koster lite, men er kjempenyttig. Er du heldig så får du den kanskje attpå.     


HUSKELISTE

vaskemiddel

vaskemiddel

vaskekost/skurepad

svamp/filler

malepensler

rull

rulleskaft

forlengerskaft

rullekar

slipepapir/slipeklosser

maskeringstape

malingsskrape/stålbørste

grunning

maling

beis

terrasseolje

arbeidshansker/engangshansker

oppussingswipes

dekkefilt/dekkepapir

boksåpner

rørepinner

mikrofiberklut

LES OGSÅ
Mer informasjon

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]