IFI logo
Se flere bilder
 Hjelp, gulvet knirker!

Foto: Tarkett (illustrasjonsfoto)

Hjelp, gulvet knirker!

Parkettgulvet mitt har plutselig begynt å knirke. Hvorfor? Og hva gjør jeg?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis gulvet knirker, skyldes det gjerne enten at en friksjon mellom selve gulvmaterialene eller at det er problemer med underlaget. Et typisk problem er at tregulv krymper eller utvider seg og at man dermed får knirk i overgangene.

Hvis knirk plutselig oppstår, er det gjerne feil luftfuktighet som er årsaken. I et rom med parkett bør luftfuktigheten ligger på et sted mellom 30 og 60 prosent for at ikke tregulvet skal krympe eller utvide seg for mye. Spesielt i vinterhalvåret, med mye fyring, er det ofte et problem at luftfuktigheten blir for lav.

Hva kan gjøres?

Først og fremst må man jo finne årsaken. Hvis man mistenker luftfuktigheten, bør denne måles. Viser målingen at luften er for tørr, er en luftfukter en grei investering. Normalt vil knirkingen gi seg igjen når luftfuktigheten blir riktig. 

Et annet triks for å hindre knirk når årsaken ligger i skjøtene i gulvet, er å smøre overgangene mellom parkettbordene. Dette gjøres ved å bruke en flytende voks, Liberon Black Bison antikkvoks, i sprekkene.

- Den er litt for tykk for å få ned i sprekkene, men ved å fortynne den med Liberon Møbelrenser går det enklere. Det vanligste blandingsforholdet er 50/50, men ved små sprekker kan det være at man må tynne ut enda mer. Jobb voksen ned i sprekkene, gjerne ved å gå litt rundt på gulvet. Deretter vasker man vekk det overskytende med Møbelrenser. Etter et par dager vil Møbelrenseren ha fordampet, mens voksen blir liggende igjen i sprekkene som smøring, forklarer Audun Klauseie hos Alanor.

En kan også sjekke om gulvet er lagt for nært veggene. Er det ikke luft mellom gulv og vegg, ligger ikke gulvet flytende som det skal, og dette kan igjen føre til knirk. Her blir løsningen å kappe litt ytterst på bordene, bak gulvlistene, for å få litt luft i overgangen.

Dersom knirkingen ikke skyldes problemer med selve gulvet eller leggingen av gulvet, er sannsynligvis problemer med undergulvet årsaken. Dette er en litt større operasjon å utbedre, og det kan være lurt å kontakte håndverker.

Hvordan forebygge?

Har man gulvvarme under parketten, er det viktig å sørge for at temperaturen ikke overstiger makstemperaturen produsenten anbefaler. Ellers kan det være greit å følge med på luftfuktigheten, spesielt om vinteren. Dette gjelder spesielt i nyere hus, ettersom nye byggemåter og nye ventilasjonssystemer har ført til tettere hus med lavere luftfuktighet. Legger man nytt gulv i gammelt hus, kan det være lurt å sjekke at undergulvet er helt plant og uten svikt.

Mer informasjon

www.alanor.no

konsument.tarkett.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.