IFI logo
Se flere bilder
Hva gjør jeg med sprekker i tregulvet?

Foto: Södra (illustrasjonsfoto)

Hva gjør jeg med sprekker i tregulvet?

Har et gammelt furugulv med ganske store sprekker mellom bordene. Sprekkene har tidligere blitt fylt med noe, men dette har delvis falt ut. Hva kan jeg fylle i sprekkene for at det blir jevnt og fint igjen?

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Grunnen til at man får slike sprekker i treverket er fordi treet beveger seg. Tre er et levende materiale som utvider og trekker seg sammen i takt med årstidene og temperatursvingninger. Slike bevegelser fører igjen til at man kan få relativt store sprekker mellom bordene. Problemet er vanlig, og dessverre er det ofte lite å gjøre med.

- Det at gulvet har slike dimensjonsendringer tyder på at gulvet i starten ikke har vært aklimatisert og tørket ned, men levert med normal trelastfuktighet. Selv om slike gulv tettes med en fugemasse eller lignende, vil det ikke gjøre at dimensjonsendringene blir borte, sier Tom Eidsether hos Osmo Nordic.

Ifølge Eidsether kan det være problematisk å tette sprekkene dersom bevegelsene er store.

- Hvis det brukes en fugemasse som blir hard, vil denne sprekke opp når gulvet endrer dimensjon. Og hvis det brukes fleksible masser, vil disse bli presset opp når gulvet utvider seg gjennom høsten, sier han.

Få profesjonell hjelp

Det kan være vanskelig å selv avgjøre hvorvidt det er mulig og hva som i så fall er beste fremgangsmåte for å tette sprekkene. Et godt alternativ er å kontakte en profesjonell gulvsliper.

Svein Erik Haland i Haland Parkett- og trappesliping er ofte borti slike problemstillinger.

- Dette er jo et forholdsvis vanlig problem, men det er vanskelig å gi et generelt svar på hva som vil fungere. Noe som fungerer ett sted, kan bli feil et annet. Det kommer helt an på treverket, underlaget og størrelse på sprekker. Jeg anbefaler å få fagfolk til å se på det før man setter i gang, ellers kan man risikere et skjoldete resultat som fortsetter å sprekke opp. Det er vanskelig å forske på dette selv, sier han.

Et tips for å få tak i gode fagfolk, er å kontakte en av bedriftene tilknyttet Norges Parkettsliperforbund. Da er man sikret å komme til en seriøs håndverker som er oppdatert på metoder og kursing.  

Eller la sprekkene være...

Et annet alternativ er jo naturligvis å la sprekkene være som de er. Tre er, som nevnt, et levende materiale – så hvorfor ikke vise det frem? Litt hakk og sprekker i et gammelt gulv er gjerne det som gir den ekstra sjarmen!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.