IFI logo
Se flere bilder
Har du riktig brannslukker?

Foto: Terra Skadeforsikring

Har du riktig brannslukker?

Oslo (NW): Ved brann kan rengjøringen etter bruk av et pulverapparat bli mer kostbar enn selve brannen. - Boligeiere bør skifte ut pulver med skumapparat eller husbrannslange, mener sikkerhetsekspert.

Kjell M. Kaasa

Kjell M. Kaasa
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- De færreste har utløst et pulverapparat og kjenner derfor ikke konsekvensene. Pulveret slukker ikke bare brannen, men legger seg over alt og forårsaker store skader, sier René Depuis i Trygg og Sikker AS, Norges største sikkerhetsbutikk.

Han anslår at mer enn 90 prosent av landets boliger har brannslukningsapparat med pulver.

Treffer bedre

Forsikringsbransjen kjenner godt til virkningene av et pulverapparat.

- Vi opplever ofte at selve brannskaden er minimal, mens det er rengjøringen etter bruk av pulverapparat som blir den store kostnaden. Bruk av alternativt slukkemiddel ville helt klart spart store kostnader, sier avdelingssjef Per Mosnesset i Terra Skadeforsikring AS.

Mens pulveret sprer seg over hele rommet, legger skummet fra et skumapparat seg på det området du sikter på.

- Alle vil dra nytte av å bytte fra pulver til skum, uansett størrelse på boligen. Selv om de fleste huseierne foreløpig sverger til pulver, men vi ser en økende interesse for skum, særlig nå som prisen for et apparat med seks liter har kommet under 500 kroner, sier René Depuis i Trygg og Sikker.

- Husbrannslange er også et godt alternativ til håndslukkere, men mange kvier seg da rørleggerkostnadene ofte blir høye, sier han.

Hærverk

Brannslukkingsapparat med pulver er en potensiell utgiftsbombe også når det ikke brenner.

- Det er flere apparater som blir utløst av klåfingra barn eller ved en feil, enn apparater som utløses fordi det brenner, sier Depuis.

Apparatene står gjerne også laglig til for folk med uærlige hensikter. Nylig ble for eksempel Oppdal ungdomsskole påført skader for 200 000 kroner etter at to elever gikk amok med et 12-kilosapparat.

Også mange butikker og kontorer bør vurdere overgang til skumslukkere, mener sikkerhetskoordinator Thor Martin Bjerke i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

- Ved bruk av pulverapparater dekkes hele området med et fint pulverlag som ikke er lett å fjerne. Pulveret trenger inn i varer, vifter og elektronikk og kan forårsake skader, sier Bjerke.

HSH vet om tilfeller der hærverk og uhell med pulverapparat har ført til store ødeleggelser.

Uten låsesplint

Mange er ikke klar over at brannslukkingsapparatet skal sjekkes ved jevne mellomrom. Pulverapparatet hjemme skal sjekkes av fagfolk hvert femte år, i butikker og andre næringsbygg skal det sjekkes hvert år.

Bjerke fra HSH og Depuis fra Trygg og Sikker sjekket nylig hvordan det sto til med plasseringen og vedlikeholdet av brannslukkingsapparatene i noen tilfeldig utvalgte Oslo-butikker.

- I fire av de seks butikkene vi var inne i, var ikke apparatene i orden i henhold til sikkerhetsforskriftene. Noen var ikke kontrollert på årevis, andre var gjemt bort på bakrommet eller manglet den forskriftsmessige skiltingen som viser hvor apparatet er plassert, sier Depuis.

- Dette er skremmende ettersom brannvern er en viktig del av butikkenes HMS-arbeid, sier han.

På et apparat var til og med låsesplinten fjernet.

- Når den er borte, sitter du i praksis på en 6-kilos pulverbombe. Da er det nok at noen bærer apparatet feil eller at noe faller ned på utløserhåndtaket, så er hele lokalet dekket av pulver, sier Depuis.

Fakta om skumslukker:

- Ser ut som et vanlig pulverapparat.

- Koster litt mer enn et pulverapparat, men forårsaker betydelig mindre sekundærskader.

- Skummet legger seg oppå brannstedet, kveler flammene og kjøler stedet ned.

- Pulver har bedre slukkeeffekt, men er vanskelig å kontrollere ved bruk. Siden pulverslukkerene også lager en ''pulversky'', er det enklere å beholde oversikten ved bruk av en skumslukker.

- Skum er normalt ikke frostsikkert og må oppbevares frostfritt. (Pulver er frostsikkert)

- Er skumapparatet eneste slukkemiddel, krever sikkerhetsforskriftene at du enten har et 9-litersapparat eller to 6-litersapparater. Du må gjerne ha skum i tillegg til eksisterende slukkeutstyr.

- Skummet bryter seg ned selv, og etter senest fem år må skumslukkeren etterfylles. Etterfylling koster i underkant av 300 kroner for et 9-litersapparat.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.