IFI logo
Se flere bilder
Gulvretur gir rabatt på nytt gulv

Foto: Tarkett

Gulvretur gir rabatt på nytt gulv

Nordmenn er flinke til søppelsortering og resirkulering hjemme. Nå lanseres en unik returordning som gjør at du kan ta et mer bærekraftig valg også når du skal skifte gulv. Velger du å returnere den gamle parketten til butikken, kan den brukes for å lage nye gulv. Samtidig får du rabatt på det nye gulvet.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hvordan får jeg rabatt på parkett?

Hvis du leverer inn ditt gamle tre- eller parkettgulv til Maxbo Hvam eller Maxbo Lier, får du rabatt ved kjøp av nytt gulv i butikken. Det spiller ingen rolle hvilket treslag parketten er laget av, eller hvilket merke det er på det.

I et unikt pilotprosjekt med bærekraftfokus samarbeider Maxbo med gulvprodusenten Tarkett om å returnere gamle gulv til fabrikken for at de skal gjenvinnes til nye gulv. 

Dele
Annonse

Skal du legge nytt gulv i sommer, kan du for første gang nå få rabatt om du leverer inn den gamle parketten til butikken. I et samarbeid med to av Maxbos butikker, tester Tarkett en returløsning for gamle parkettgulv som de er alene om. Gulvene som samles inn, skal brukes for å lage nye gulv og det spiller ingen rolle hvilket treslag det er eller hvilken produsent som har laget gulvet.

 

Hensikten er å gjøre gulvproduksjonen mer klimavennlig ved å bruke eikematerialet i gulvet flere ganger. De deler av gulvet som per i dag ikke brukes til nye dekorsjikt, vil bli brukt som biobrensel i Tarketts fabrikk. Samtidig er Tarketts langsiktige mål å redusere uttak av ny skog ved å bruke mer resirkulert materiale.

Se flere bilder
parkett som kan gjenvinnes

Foto: Tarkett

SIRKULÆRE GULV: Fra nå kan huseieren levere tilbake brukte parkett- og tregulv hos Maxbo-varehusene på Hvam og Lier på Østlandet. De gamle gulvene skal brukes til å lage nye parkettgulv i Tarketts fabrikker.

Rabatt på nytt gulv

Som en ekstra gulrot gir Maxbo alle kunder ti prosent rabatt på det nye gulvet, hvis det gamle parkettgulvet leveres inn til gjenvinning.

– Vi ønsker å gi kundene et økonomisk insentiv, og som en takk for at de tar ansvar og returnerer det gamle parkett- eller tregulvet til oss får kunden rabatt på sitt nye gulv, sier kategoridirektør Heidi Huseth hos Maxbo.

Resirkuleringen av gulv testes foreløpig ved to av Maxbos butikker i Viken fylkeskommune: Maxbo Hvam på Skjetten i Lillestrøm kommune og Maxbo Lier utenfor Drammen.

 

– Om tilbudet blir en suksess vil ordningen utvides til andre varehus, sier Heidi Huseth. 

Se flere bilder
 kategoridirektør Heidi Huseth i Maxbo.

Foto: Katrine Lunke

  ØNSKER Å UTVIDE: – Parkett- og tregulv har lange tradisjoner i norske hjem, og det er mye gammelt og fullt brukbart tregulv som blir kastet ved oppussing. Hvis responsen på pilotprosjektet blir god, kommer vi til å utvide prosjektet til flere steder, sier kategoridirektør Heidi Huseth i Maxbo.

Eik vokser sakte

For gulvprodusenten Tarkett er bærekraft viktig, og de har siden flere år samlet inn gamle vinylgulv, teppefliser og linoleumgulv fra ulike prosjekter. Gulvprodusenten har bygget opp et system som tar hånd om gamle gulv slik at de kan brukes brukt som erstatning for ny råvare i fabrikkene som lager nye gulv.

 

– Som produsent av parkettgulv har vi også et ansvar for å finne mer klimavennlige løsninger som samtidig reduserer klimagassutslipp. Her er bruken av resirkulerte råvarer viktig. Det tar 100-120 år for en eik å bli stor nok til å kunne brukes til gulv. Samtidig finnes ikke nok eik tilgjengelig for å dekke behovet, sier Per Olaf Øxseth, administrerende direktør i Tarkett AS.

Se flere bilder
Per Olaf Øxseth, administrerende direktør i Tarkett AS.

Foto: Ståle Felberg

BRA FOR KLIMA: – Frem til nå har det vært normal prosedyre for forbrukere som pusser opp å kjøre brukte gulv til et avfallsanlegg, hvor materialet går til energigjenvinning. Denne nye returløsningen vil redde viktige ressurser og gjøre oss alle mer bevisst verdien av råvarer som kan brukes på nytt, sier Per Olaf Øxseth, administrerende direktør i Tarkett AS.

Bra for klimaet

I pilotprosjektet som Tarkett og Maxbo samarbeider om grovsorteres de innsamlede gulvene i butikken, før de sendes til gulvprodusenten. Der sorteres gulvene etter farge, toppsjiktet separeres fra bunnsjiktet og slipes, før de fraktes til fabrikken der det brukes til nye gulv.

 

 

 

– Jeg har klokketro på at dette vil bli bra. Selv om treverket nå i prøveprosjektet må fraktes et stykke for å bearbeides, vil det å bruke resirkulerte materialer i produksjonen fortsatt ha en positiv effekt på klimaregnskapet for nye gulv, sier Øxseth.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.