IFI logo
Se flere bilder
Gulv utenom hjemmet

Foto: Produsenten

Gulv utenom hjemmet

Det er ofte en viss forskjell på de gulvkvaliteter vi har hjemme og de i de såkalte offentlige rom - det være seg barnehager, skoler, pleiehjem, kontorer og kontorlandskap eller butikker.

Tor Henning Støldal

Tor Henning Støldal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her er noen eksempler på nye vinylbelegg som skal utsettes for mer tråkk eller trinsehjul enn hva vi er vant med hjemme. De skal tåle mer og de skal renholdes oftere. De bør i større grad være støydempende og gi en god gangkomfort ettersom de skal ligge på steder hvor man står og går mye.

En nyhet fra produsenten Tarkett er Tapiflex Akustik, et heterogent vinylbelegg, som betyr at det er bygget opp av forskjellige sjikt som har forskjellige oppgaver. Det er en bakside som skal gi komfort, et mellomsjikt av valgt vinyl, et mønstersjikt, et slitesjikt og en overflatebehandling for å lette renholdet, også kalt PUR overflate.

Ikke minst i barnehager og på skoler kan et dempende gulvbelegg være forebyggende. Mindre støy, bedre læremiljø. I tillegg bestreber produsentene seg på at gulv også skal være visuelle. Nevnte Tapiflex Akustikk har kommet i nye farger, nytt mønster og med ny overflate med tanke på varighet og renhold.

En annen type gulvbelegg

Et homogent vinylbelegg betyr at det består av ett materiale gjennom hele produktet. Her har Tarkett kommet med en forbedret utgave av sitt Megalit-gulv, et gulv hvor det er lagt vekt på design.

Megalit er et sammensatt navn fra de greske ord for stor (megas) og stein (lithos). De henspeiler på det spesielle mønster med perlemor-effekt hvor granulatet i gulvet er forholdsvis store flak i ulike former og størrelser.

Fargene er i forskjellige fargegrupper - som naturlige farger fra jord og oker, urbane varianter i skifer- og betongfarger til de nye, friske farger.

Mønsterlegging er viktig for å skape design på gulv. I offentlige miljøer er det profesjonelle håndverkere som tar oppgaven med leggingen.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.