IFI logo
Guide: Legg gulv selv / Legg teppefliser

Legg teppefliser

Å legge teppefliser er raskt og enkelt, men det er viktig at du er nøyaktig og at du planlegger leggingen godt før du setter i gang.

2 minutters lesetid
Innhold
1

Innledning

Tepper går aldri av moten. De skaper et trivelig og lunt innemiljø, de er behagelige å gå på - og de isolerer godt. De fleste av oss vil nok synes at det er enklest å benytte teppefliser. Fordelene med fliser er åpenbare. Istedenfor å måle og skjære til flere meter store flater, kan man enkelt kutte i en og en flis. Og skulle man søle på en flis, kan man raskt plukke den opp og vaske den, eller i verste fall bytte den ut. Dessuten er de enkle å frakte med seg hjem, de går greit inn i bilen og de er enkle å bære inn i huset.

I boliger er det enklest å benytte tape til å montere teppeflisene. Du kan bruke tosidig tape som du legger diagonalt fra hjørne til hjørne og langs alle veggene, eller spesiell teppetape som kun brukes i teppets hjørner der fire fliser møtes. Noen teppefliser kan også legges helt uten tape og lim - da hjelper de hverandre med å holde seg på plass. 

2

Før du begynner:

 Sørg for at undergulvet ditt er rent, flatt og tørt. Eventuelle ujevnheter eller sprekker må utbedres før du legger klikkvinyl. Store ujevnheter eller nivåforskjeller må naturligvis jevnes ut med avrettingsmasse, men små feil og mangler blir ikke synlig når teppet kommer oppå. 

Hvis undergulvet er betong, må du først kontrollere fuktighetsnivået. Les og følg monteringsanvisningen nøye.    

Forbered gulvleggingen med å støvsuge gulvet grundig, og fjerne alle gulvlister. Hvis man legger flisene på veldig sugende undergulv, som for eksempel spon, bør gulvet primes først, for å hindre at alt limet suges inn i underlaget.    

teppeflis mot kryss på gulvet
3

Slik legger du teppefliser

Mål deg fram til gulvets midtpunkt, utgangspunktet for den første teppeflisen. Tegn en hjelpestrek fra midten og vinkelrett på veggen. 

legger teppeflis på plass
4

Prøvelegg

Foreta en prøveutlegging og sjekk hvordan du ender opp med siste teppeflis mot vegg. Om du ender opp med en smal stripe på en centimeter eller to, justerer du startpunktet for midtflisen. 

Legg en flis på hver side av midtpunktet. Fortsett løstleggingen bort til veggene. Prøv å unngå at fliser som kuttes til langs veggene ikke blir smalere enn halve flisens bredde.        

setter tape på gulvet
5

Legging med tosidig tape

Når oppmerking og prøvelegging er ferdig, legges den dobbeltsidige tapen fra hjørne til hjørne – diagonalt på tvers av rommet – og langs alle vegger. Er gulvlistene enkle å fjerne tas de bort, men det fungerer også fint å legge teppeflisen helt inntil listen.    

Det finnes også en spesialtape som kommer i firkanter som du kan bruke. Tapen fester i hjørnet på en teppeflis og holder inntil fire teppefliser sammen per tapebit og fester ikke til undergulvet.     

legger teppeflis løst
6

Løstlegging

I mindre rom kan teppeflisene legges løst, uten bruk av hverken lim eller tape. 

bakside av teppeflis
7

Legg flisene riktig vei

Det er viktig å følge anvisningen for leggeretning som er angitt på esken. En teppeflis kan i mange tilfeller legges på flere forskjellige måter, som for eksempel i sjakkmønster eller forbandt. Teppeflisene har piler på baksiden som gjør det enkelt å følge valgt leggemåte.

Hvis produsentens anvisning sier at flisene skal legges i flisene i «sjakkmønster», må annenhver flis vendes 90 grader, med eller mot klokken. Det er likegyldig hvilken vei du vrir dem, men vær konsekvent. Dette gjør vi for å få pene overganger.    

Du bør også unngå å tvinge teppeflisen for godt på plass, da kan du ende opp med å skape en skjevhet. Dette er spesielt viktig å tenke på om du skal legge i større rom. Så unngå å bruke for mye makt    tilpasning av teppeflis
8

Tilpasning mot vegg

Når du møter neste vegg, eller om veggene ikke helt rette, må flisen tilpasses de faktiske forholdene. Det er finnes flere metoder å kappe teppeflis på når du nærmer deg veggen. Noen foretrekker å måle opp avstanden med et målebånd for å deretter kappe, mens noen liker å legge teppeflisen vinklet opp langs veggen for å deretter kappe med kniven i hjørnet hvor veggen møter gulvet. Du kan også legge flisen opp-ned og merke av på begge kanter. Deretter skjærer du med en skarp kniv. Bruk linjal for å sikre at skjærekanten blir helt rett.

En kniv med et krokblad, det gjør jobben mye enklere.

kapper teppeflis mot veggen


hender mot teppegulv
10

Sikre vedheften

Leggingen avsluttes med at du stryker teppeflisene godt ned mot tapen for å sikre at de er skikkelig festet til underlaget.    

limbøtte
11

Helliming av teppefliser

Er rommet stort, eller har mye og tung trafikk, er det helliming som gjelder.  Det brukes med fordel et fikseringslim som gjør at flisen ikke vil sitte helt fast, men holdes godt ned til undergulvet. Det gjør det enkelt å skifte ut enkelte fliser ved behov. 

Legg ut limet med en egnet limsparkel og stryk det godt og jevnt utover gulvet.    

Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.