IFI logo
Se flere bilder
Grå depresjon

Foto: Jon Halvorsen/ifi.no

Grå depresjon

Ny forskning antyder at utrykket "feeling blue" ikke korresponderer særlig godt med innsida hos de som er triste. De deprimerte føler seg i grunnen mer grå.

Ingrid Spilde/forskning.no

Ingrid Spilde/forskning.no
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følelser blir ofte knyttet til farger. Vi er grønne av misunnelse, ser rødt og har "the blues". Men selv om mange av oss har klare formeninger om hvilke farger vi har på innsida, er det gjort lite seriøs forskning på sammenhengen.

Derfor gikk Peter Whorwell fra University Hospital South Manchester og kollegaene i gang med en undersøkelse.

De lagde et fargehjul med hele 38 nyanser fra hele fargeskalaen, inkludert både sort, hvitt og flere ulike gråtoner. Og så måtte både friske forsøkspersoner og mennesker med angst eller depresjon koble farger til følelser.

Blått, gult og grått

De tre gruppene ble bedt om å peke ut hvilken farge de var mest tiltrukket av, hvilken som var favorittfargen og hvilken som best representerte sinnstilstanden for øyeblikket.

Resultatene viste at det ikke var nevneverdige forskjeller mellom gruppene i de to første spørsmålene. Mange hadde en tendens til å velge blå som yndlingsfarge, men oppgav at de ble mest trukket mot gult.  Men da det kom til nyansen som skulle beskrive innsida, var det merkbare ulikheter.

Her valgte de med depresjon og angst gjerne en gråtone mens friske ofte helte mot en sjattering av gult.

Positive og negative farger

Personene med angst lå et sted imellom. Nå håper forskerne at The Manchester Wheel of Color kan brukes av andre som vil undersøke sammenhengen mellom farger og følelser, og kanskje av pasienter som vil uttrykke hvordan de kjenner seg uten å forklare det med ord.

                                                                                                             

Referanse:

H. R Carruthers, J. Morris, N. Tarrier, P. J. Whorwell, The Manchester Color Wheel: development of a novel way of identifying color choice and its validation in healthy, anxious and depressed individuals, BMC Medical Research Methodology, 9. februar 2010.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.