IFI logo
Se flere bilder
Glasshuset på rullebanen

Foto: Tor Henning Støldal

Glasshuset på rullebanen

Midt på gamle Fornebus øst-vest bane, der flyene gikk inn for landing etter en sving over fjorden, ligger Telenors nye og ruvende hovedkvarter. Bygget oppleves forskjellig, avhengig av hvilken side man ser det fra. Men fra den store åpne plassen mellom de to fløyene er det de enorme skråstilte glassfasadene som fanger oppmerksomheten.

Øistein Lie

Øistein Lie
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Telenor Fornebu er på hele 137.000 kvadratmeter og består av to fløyer på 270 meter med tilhørende satellitt-bygninger. Bygget imponerer - ikke bare i form av størrelse, men også gjennom ekspressiv arkitektur, teknologi og miljø. Her har man samlet medarbeidere fra over 40 forskjellige adresser i Oslo under ett tak. Totalt vil mer enn 7000 ansatte ha Fornebu som sin arbeidsadresse, men ettersom mange til stadighet er ute i felten, har bygget "kun" 6000 kontorplasser til rådighet.

Nytenkning og inovasjon

I planleggingsfasen hadde man visjoner om at dette ikke bare skulle bli konsernets hovedkontor. Det skulle bli Nordens fremste arbeidsplass for nyskapende virksomhet, ha en høy etisk kvalitet, og stimulere til nytenkning og innovasjon.

Det er ingen tvil om at man har lykkes med visjonen. Bygget er utvilsomt nyskapende på mange måter. Det mest åpenbare er arkitekturen. Dernest kommer et arbeidsmiljø som på mange måter er unikt, samt utstrakt bruk av kunst som stimulans og blikkfang blant stål og glass.

Arkitekt og byggherre har hatt en bevisst holdning til farge- og materialbruk. Allerede tidlig i prosjekteringen ble det utarbeidet en helhetsprofil. Generelt har man holdt seg til linoleum og laminat i arbeidsområdene, der belegget for en stor del befinner seg på et datagulv med omfattende kabling under. Fellesområdene har fått parkett og stein.

Farger

Til en viss grad følger man fargesirkelen rundt i bygget. Arkitektene har valgt å være ærlige i forhold til beliggenheten med varme farger og mørke toner mot landsiden og lyse og transparente farger mot fjorden. I den nordlige fløyen går man derfor fra rødt i vest via lilla varianter mot lyse blågrå, transparente farger i øst. I sørfløyen går man motsatt vei, fra de lyse mot fjorden, via grønt og tilbake til rødt. Veggene i kontorlandskapene er i hovedsak hvite, men fargene kommer til uttrykk i kjernene i bygget, som rommer tekniske installasjoner, i dekoren i gardinene, i lysavskjermende paneler og til dels i møbler. Gulvbelegget følger denne holdningen med bl.a. oljet merbau og mørk granitt mot vest, oljet ask og lys granitt mot øst.

Man beveger seg ikke mange meterne i nybygget før man oppdager at kunst er en integrert del av miljøet. Det er investert rundt 40 millioner kroner i arbeider av internasjonalt kjente kunstnere. - Som sådan er dette en av de største kunstsatsninger i Norge, sier Claes Söderquist - ansvarlig for Telenors utsmykningsprogram på Fornebu.

Les mer i Fargemagasinet nr. 3/2002

©ifi 2002/Fargemagasinet 2002

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.