IFI logo
Se flere bilder
Tre i ti etasjer

Foto: Tor Henning Støldal

Tre i ti etasjer

Det er ikke nytt at det er bygget stort i tre i Norge - med stavkirkene, hoteller og sanatorier. Nå bygges det igjen stort i tre, men ingen ting er som før. Nå benyttes treverk som kledning i kombinasjon med betong og stål.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bygget har fått navnet Stavanger Brygge og står plassert ved Bybrua som går fra Stavanger sentrum til byøyene. Området ble regulert til en arkitektkonkurranse, som ble vunnet av den internasjonalt anerkjente svenske arkitekt Ralph Erskine. Her hadde man en på helhetsplan hvordan bebyggelsen skulle bli - i et spesielt helhetlig miljø.

I ettertid er ikke utbyggingsplanen fulgt, men bygget Stavanger Brygge er fullført, tegnet av arkitektkontoret Sjo Fasting AS i Sandnes. Arkitekt ønsket et bygg i ti etasjer, noe det ikke var enighet om i Stavanger kommune, men ti etasjer er det blitt - et rødlig boligbygg i kledning av tre. Bygget inneholder 59 leiligheter i forskjellige størrelser, som i byggeperioden var de høyest prisede boliger i Stavanger.

Tre, tegl, betong og glassbyggersten

Utviklingen fra de tradisjonelle trebygninger har gått en lang vei. Her er konstruksjonen i betong og stål, hvorpå bygget er kledd utvendig. Det er lagt inn det som på fagspråket heter boligsprinkling, blant annet for å imøtekomme nettopp brannkrav. I de lavere partier på Stavanger Brygge er bruk av tre kombinert med tegl og betong med innslag av glassbyggersten.

Byggherre for prosjektet har vært Faber Bygg A/S, kledningleverandør Partner Tre, begge i Stavanger, mens treverket er behandlet i bedriften Moelven Fireguard, et selskap i Moelven Industrier. Treverket er først påført brannimpregnering som tørkes i trelasttørke ned til opprinnelig fuktighet. Deretter er de behandlet med Gori 731 fra maling- og beisprodusenten Dyrup, en grunning spesialtilpasset Moelven Fireguards brannimpregnerte kledning for å sikre maksimal vedheft. Grunningen Gori 731 kan leveres i standardfarge eller i samme farge som det beskrevede toppstrøk. Denne grunningen kan faktisk stå i inntil to år før overmaling/beisin. Etter behandlingene ble materialene fraktet til byggeplassen hvor man etter oppsetting gikk over og flekket der det er nødvendig. Fargene er valgt av arkitekt - den rødlige hovedfarge i S 5040 Y50R, kombinert med den grå S 5005 Y20R på toppen og ved inngangspartiet.

Smeaheia

Et annet type boligprosjekt er fullført i Smeaheia i Sandnes hvor produsenten KleppHus fikk Boligprodusentes pris i 2000 for lavblokker i trekonstruksjoner. Smeaheia er et boligområde med differensierte bygg - eneboliger, rekkehus og lavblokker - tilsammen 750 boligenheter. Det har kostet å komme frem til kompetanse når det gjelder de nye type trebygg; KleppHus har vært en del av en prosjektgruppe som har samarbeidet i utviklingen av denne byggemetoden. Nå vil de spesialisere seg på å bygge større boliger i tre.

Disse gjorde arbeidet:
 • Byggherre: Faber Bygg A/S

:

 • Arkitektkontor: Sjo Fasting AS i Sandnes

:

 • Kledningleverandør: Partner Tre

:

 • Behandling av treverk:  Moelven Fireguard

:

  Dette ble brukt::

  • Gori 731 - Dyrup
  • Rødlige hovedfarge - S 5040 Y50R
  • Gråfarge på toppen og ved inngangspartiet - S 5005 Y20R
  Huskelisten din
  Finn din nærmeste
  Annonse
  HappyHomes annons
  Annonse
  Nyhetsbrev
  Motta tips og ideer!

  Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.