IFI logo
Se flere bilder
Gi tapetet nytt liv med maling

Foto: Jan Larsen/ifi.no og Beckers

Gi tapetet nytt liv med maling

Har du et gammelt tapet som du så gjerne skulle skiftet ut? Å fjerne tapetet kan være en strevsom affære, men med et par strøk maling kan tapetet bli så godt som nytt!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Maling gir ikke bare en mulighet til å gjøre store forandringer i hjemmet på kort tid. Malte vegger er også lettere å vedlikeholde enn vegger med tapet. I tillegg er det enkelt å holde rent, noe som er positivt hvis man for eksempel har barn, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef hos Beckers.

Fjern ujevnheter

Men når tapetet skal males er det viktig å være grundig med forarbeidet. Først og fremst må du sjekke om tapetet sitter skikkelig på veggen. Hvis det har enkelte løse deler kan disse festes med tapetklister eller skjæres bort. Der det er nødvendig, bruk sparkel. Husk at ujevnheter bare vil bli mer synlig når malingen kommer oppå.

Mange vinyltapeter er spaltbare. Man kan altså rive av den øverste delen av tapetet, mens en del fortsatt sitter igjen på veggen. Er det et slikt tapet du har, river du naturligvis av strukturlaget før du begynner med malingen.

Grunning

Så er det tid for grunning. I disse dager bruker vi helst de vanntynnbare produktene der vi kan, men til dette formålet skal man velge grunning med omhu.

- En vanlig, vanntynnet heftgrunn kan gi svell og oppbobling i overflaten på tapetet, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Nettopp dette problemet har malingsprodusenten Beckers tatt tak i. De lanserer nå sin nye vanntynnbare Binder, som reduserer sjansen for at det oppstår luftbobler under tapetet og at vann i tapetlim eller vannløselig farge trenger gjennom gamle tapeter og forårsaker bobler. Grunningen tørker på kun fire timer, og her helt fri for løsemidler - noe som gjør den vennlig både mot miljø og helse.

- Beckers Binder lanseres for å gjøre jobben lettere for forbrukere som ønsker å pusse opp selv. Binder tørker raskt, noe som gjør at man sparer tid og kan pusse opp et rom på én dag istedenfor to eller tre, sier Nielsen.

Maling

Når grunningen har tørket, er det tid for maling. Over en vannløselig grunning, maler vi med vannløselig maling, og det lønner seg å male ovenfra og ned. Velg den fargen og glansen du ønsker, og sett i gang. Hvor mange strøk du trenger ser du an etter hvert, men du bør alltid beregne minst to omganger med penselen.

Husk at når rommet først er gjort klart og beskyttet mot maling, er det ikke så mye ekstra jobb å male over taket samtidig. Hvis du velger å ta også denne jobben samtidig, kan det lønne seg å male taket før du maler veggene.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.