IFI logo
Se flere bilder
Fri for graffiti

Foto: Eleni Maria Stene/ifi.no og produsentene

Fri for graffiti

Uønsket graffiti er et problem for en del huseiere, borettslag og eiere av bygårder. Heldigvis finnes det hjelp å få.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange gårdeiere så vel som vaktmestere river seg i håret over nye "malerier" og signaturer av litt for flittige taggere rundt omkring. For bykommuner, Sporveien, parker med flere utgjør også graffitien store, unødvendige kostnader. Bare i Oslo kommune brukes det nærmere 80 millioner kroner årlig på å fjerne tagging - penger som kommunen gjerne skulle brukt på andre ting. Blir ikke taggingen fjernet, fører det ofte til at problemet bare blir verre.

 Å utrydde taggerne er nok ikke lett, å finne gode hjelpemidler er lettere. Hvilke hjelpemidler man skal velge må avgjøres ut ifra underlaget det er tagget på, og hva slags maling, tusj eller andre ting som er brukt. Om man er usikker, er det lurt å forhøre seg med fagfolk som for eksempel en malermester.

Produkter mot tagging og graffiti

Med Anti Graffiti fra Akzo Nobel er det mulig å beskytte murbygninger, statuer, jernbanevogner etc. på en enkel, fleksibel og effektiv måte. Systembehandlingen innebærer to produkter for å håndtere tagging. Anti Grafitti Protection Wax påføres fasaden. Den danner et fargeløst lag med voks som forhindrer at spraymaling, tusj m.m. trenger inn og får vedheft til underlaget. Når graffitien skal fjernes, sprøytes Anti Grafitti Wax Remover ufortynnet på det taggede området og løser opp både graffiti og voks. Etter 5-10 minutter spyles alt av med varmt vann. Etterpå påføres to lag Anti Graffiti Wax, og fasaden er igjen beskyttet.    

Nitor Graffitifjerner fra Alfort & Cronholm er et middel som løser opp spraymaling, tusj, blekk, klistremerker m.m. Det kan brukes på malt tre, murpuss, betong, stein og fliser. Middelet sprayes på underlaget. Oppløst smuss tørkes bort med en gang med en fille eller papir. Skyll med rent vann eller bruk høytrykk, 60 -140 avhengig av underlag. Graffitifjerneren påvirker ikke stein, fliser, betong eller glass. Underliggende materiale kan imidlertid påvirkes. Prøv først på et lite område dersom det er usikkerhet om underlaget.   

Stripper fra Alanor kan fjerne maling fra tre, metall og mur. Stripperen skal ikke brukes på plast eller glassfiberunderlag. Stripperen påføres i tykke lag. Normalt tar det 10-30 minutter før oppløsningen finner sted. Når malingen har kokt opp, kan restene fjernes på slette flater ved å bruke myke plastredskaper.

Casco Flekkfjerner er en spray som løser opp tusj, blekk og andre flekker på harde og myke materialer. Restene kan tørkes bort umiddelbart med en tørr tekstilklut eller tørkepapir. Flekkfjerneren passer i miljøer som er plaget med stadig nedgrising, f.eks. i garderober, toaletter, skoler, busser, tog og alle typer oppholdsrom i kjøpesentre og offentlige arealer. 

www.nordsjo.no

www.alanor.no

www.casco.no

www.alfort.se

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.