Kategorier

Meny

Konto

Freia-salen - Nytt gulv i Rotunden

Da Freia-salen ble bygget i 1934, midt i depresjonsperioden, var det viktig for gründeren av Freia sjokoladefabrikk å satse på trivsel, miljø og kvalitet og vise at han verdsatte de ansatte. Den nye salen skulle erstatte tre gamle spisesaler på sjokoladefabrikken, én for kvinner, én for menn og én for funksjonærer.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Freia-salen - Nytt gulv i Rotunden

Foto: Tor Henning Støldal

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Redigert for nett: Bjørg Owren

Salen i funkisstil har overlys og er spesialtegnet for Munch-bildene som tidligere hadde hengt i kvinnekantinen. Salen var med å styrke Freias omdømme. Ved konge- eller statsbesøk ble det vanlig med omvisning på Freia.

Rotunden forbinder salen med kjøkkenavdelingen. Dette runde rommet er kjent for linoleumsgulvet designet av Guy Krohg. Gulvet ble lagt i 1952. Etter nærmere 50 års bruk var det modent for utskifting. Gulvleverandøren anbefalte å skifte til vinylbelegg fordi dette tålte fukt og tråkk fra tusenvis av mennesker hver uke bedre enn linoleum.

Nytt gulv

Gulvet var imidlertid et kunstverk bedriften ønsket å bevare. Løsningen ble å legge det gamle mønsteret med nye materialer. Mønsteret ble tegnet av på et plastbelegg før det gamle ble fjernet. Alle figurene ble fotografert og senere kopiert og skåret ut med vannjet av Tarkett Sommer. Sirkler og border ble håndskåret.

Før legging av nytt belegg ble gulvet flytesparklet. Den mørke borden rundt i Rotunden ble lagt først. Så ble alle sirkler og border limt. Til slutt ble det lyse hovedfeltet og alle figurene lagt. Alle skjøter er sveiset. Alt er rent håndarbeid.

©ifi 2002/Fargemagasinet 2001

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]