Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Freia-salen - Nytt gulv i Rotunden

Da Freia-salen ble bygget i 1934, midt i depresjonsperioden, var det viktig for gründeren av Freia sjokoladefabrikk å satse på trivsel, miljø og kvalitet og vise at han verdsatte de ansatte. Den nye salen skulle erstatte tre gamle spisesaler på sjokoladefabrikken, én for kvinner, én for menn og én for funksjonærer.

 • Rotunden med nytt vinylbelegg, lagt etter originalen designet Guy Krohg.

  Foto:

 • Vinylbelegget er Granitt 2 mm homogen vinyl mørk grå 18384 og lys grå 18782. Det røde innslaget er Optima 2 mm, farge 42808

  Foto:

 • Freia-salen med en stor Munch-samling. Bildene var et bestillingsverk til Freias 25-års jubileum i 1923.

  Foto:

 • De originale veggene med bjerkefinér og aluminiumslister er intakt.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Redigert for nett: Bjørg Owren

Salen i funkisstil har overlys og er spesialtegnet for Munch-bildene som tidligere hadde hengt i kvinnekantinen. Salen var med å styrke Freias omdømme. Ved konge- eller statsbesøk ble det vanlig med omvisning på Freia.

Rotunden forbinder salen med kjøkkenavdelingen. Dette runde rommet er kjent for linoleumsgulvet designet av Guy Krohg. Gulvet ble lagt i 1952. Etter nærmere 50 års bruk var det modent for utskifting. Gulvleverandøren anbefalte å skifte til vinylbelegg fordi dette tålte fukt og tråkk fra tusenvis av mennesker hver uke bedre enn linoleum.

Nytt gulv

Gulvet var imidlertid et kunstverk bedriften ønsket å bevare. Løsningen ble å legge det gamle mønsteret med nye materialer. Mønsteret ble tegnet av på et plastbelegg før det gamle ble fjernet. Alle figurene ble fotografert og senere kopiert og skåret ut med vannjet av Tarkett Sommer. Sirkler og border ble håndskåret.

Før legging av nytt belegg ble gulvet flytesparklet. Den mørke borden rundt i Rotunden ble lagt først. Så ble alle sirkler og border limt. Til slutt ble det lyse hovedfeltet og alle figurene lagt. Alle skjøter er sveiset. Alt er rent håndarbeid.

©ifi 2002/Fargemagasinet 2001

Oppdatert: 14.02.2014  

Disse gjorde arbeidet :

Gulvet er lagt av: Hobbel Interiør, tapetsermesterfirma i Oslo.
 
Arkitekt: Ole Sverre
 
Byggherre: Johan Throne Holst
 
Gulvet er levert av: Tarkett Sommer AS
 
Vinylbelegg:

Granitt 2mm homogen vinyl mørk grå 18384 og lys grå 18782

Optima 2 mm, rød 42808

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]