IFI logo
Se flere bilder
Fototapet for nybegynneren

Foto: Chera Westman/ifi.no

Fototapet for nybegynneren

For den som aldri har tapetsert før, kan fototapet være den enkleste typen tapet å sette opp. Kvaliteten er meget seig og formstabil, og tåler å justeres under tapetseringen. Med fototapet får rommet raskt et unikt preg! Her er fremgangsmåten ved tapetsering rundt et innvendig hjørne.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fototapet og digitalt printet tapet produseres i meget formstabil fiberkvalitet, og panelene tåler godt å bli dradd og skjøvet ved justering. Med fototapet får du raskt et helt nytt rom!

- Det er viktig å tro på seg selv, og ikke være redd for å feile. Dette er enklere enn mange frykter, sier Erik Torp i Astex Decoration, som forhandler Eijffingers tapeter i Norge. 

Seks paneler

Vi er med da han demonstrerer oppsetting av et fototapet fra Eijffingers tapetbok Raval. Bildet er et kunstverk designet av Eijffingers egne designere, og er et fargerikt, mønstret bilde med retropreg.  

Fototapetet består av et bilde som går over seks tapethøyder/paneler. Dette kan kombineres med malte flater eller med et annet matchende tapet. Her setter vi det opp på en hvitmalt vegg, over et innvendig hjørne.

De seks panelene er printet etter hverandre på en og samme rull, med tydelige markeringer for hvor en høyde slutter og neste starter og hva som er opp og ned på høyden. Panelene er merket med rekkefølge 1-6, slik at det skal være lett å se hvem som er hvem også etter at de er klippet opp.

Mønsteret er 2,8 meter høyt, og i de fleste rom vil det innebære at mønsteret må avkortes i topp eller bunn. Bestem dette før du setter i gang. Selve tilpassingen av panelhøyden gjør du etter at høyden er limt på veggen.

Se flere bilder
Panelene henger sammen, og må klippes fra hverandre. Alle paneler er merket med nummer, så du går ikke surr i rekkefølgen.

Foto:

Panelene henger sammen, og må klippes fra hverandre. Alle paneler er merket med nummer, så du går ikke surr i rekkefølgen.

Plasser motivet

- Tenk gjennom hvor på veggen du vil ha bildet plassert. Vårt motiv er 2, 79 meter bredt og vi velger å sette opp det over et hjørne, med to paneler på ene veggen og fire på den andre.

Fototapetet kan også plasseres midt på en vegg, eller der du måtte ønske å fremheve interiør, gjenstander eller møbler - bak sofaen, sengen eller ved spiseplassen, eller med flere eller færre paneler på hver side om et hjørne.

- Fototapet settes opp kant i kant, og her er det høyde 2 og 3 som møtes i hjørnet. Derfor starter vi med å sette opp høyde 2 på høyre side for hjørnet. Deretter setter vi opp høyde nr. 1 til høyre for den, før vi begynner på den andre veggen med høyde 3, 4, 5 og 6, i den rekkefølgen, forklarer Erik Torp.

- Det første vi må gjøre er å klippe panelene fra hverandre. Bruk en saks og følg den oppmerkede streken, sier han videre.  

Se flere bilder
Panelene skal ikke nødvendigvis settes opp i

Foto:

Panelene skal ikke nødvendigvis settes opp i "riktig" rekkefølge. Ved å starte i hjørnet sikrer du at hjørnet blir pent.

Viktig med rent vann

Smør så lim på veggen der de to første høydene skal settes opp. Bruk vanlig tapetlim som påføres med en langhåret malerull. Bruk pensel, gjerne en med langt skaft, der du ikke kommer til med rullen langs lister og i hjørnet. Ha en fuktig svamp, en fille og en bøtte med rent vann parat, og tørk vekk limsøl på gulv- og taklister samt fra tapetskjøtene underveis.

- Ta utgangspunkt i hjørnet, og sett opp den første høyden slik at den følger hjørnet. Hadde fototapetet vært plassert midt på en vegg, ville det vært naturlig å lodde opp en strek å følge, slik at tapetet havner i vater.  Men siden vi nå tapetserer over et innvendig hjørne, må vi følge hjørnet, forklarer Erik Torp.

Fest så tapetet forsiktig i toppen mot taket og se da til at du har i det minste noen centimeters kappmonn i toppen. Skyv panelet forsiktig in til hjørnet og bruk tapetbørste eller tapetsletter for å glatte ut tapetet og stryke ut luftbobler. Tapetet rentskjæres oppe og nede med en skarp tapetkniv mot en bred stålsparkel. 

Se flere bilder
Sørg for å påføre nok tapetlim. Bruker du både rull og en lang pensel/pensel på skaft, kommer du til overalt.

Foto:

Sørg for å påføre nok tapetlim. Bruker du både rull og en lang pensel/pensel på skaft, kommer du til overalt.

Riktig rekkefølge

Sett så opp høyden merket nr. 1. Den settes kant i kant med den forrige, til høyre for høyde nr. 2. Se til at mønstret stemmer overens mellom de to høydene. Bruk svampen til å tørke vekk overskytende lim på veggen, tapetskjøten og listene. 

Påfør så lim på den andre siden hjørnet og finn frem høyde nr. 3. Denne settes inn mot hjørnet slik at mønsteret stemmer med panelen på andre siden av hjørnet. Fortsett så med høyde 4, 5 og 6 på samme måte.

Se flere bilder
Svamp er nyttig for å tørke vekk limsøl.

Foto:

Svamp er nyttig for å tørke vekk limsøl.

- Også den som aldri har tapetsert før klarer å sette opp et fototapet. Kvaliteten er lett å klippe og skjære i og tåler å justeres litt på, sier Erik Torp.

- Det viktigste er at underlaget er slett, uten nupper og groper før du setter i gang. Tapetet vil fungere som et forstørrelsesglass på alle ujevnheter, sier Erik Torp.

Se flere bilder
Sørg for at alle luftbobler blir strøket ut.

Foto:

Sørg for at alle luftbobler blir strøket ut.

Dette trenger du:

Fototapet

Tapetlim

Tapetbørste og tapetsletter

Langhåret malerull

Langskaftet pensel

Saks

Tapetkniv og ekstra blader

Bøtte med lunkent, rent vann

Ren svamp og klut

Gardintrapp eller krakk

Forarbeid

Underlaget må være rent, tørt og slett. Alle ujevnheter må sparkles og pusses over på forhånd. 

Mer informasjon

www.astex.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.