IFI logo
Se flere bilder
Flere unge vil kjøpe bolig

Foto: ifi.no

Flere unge vil kjøpe bolig

53 prosent av alle leieboere mellom 20 og 30 år planlegger å kjøpe egen bolig de neste to årene. Det er hele ni prosent flere enn på samme tid i fjor.

Kjell Magne Kaasa

Kjell Magne Kaasa
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser Storebrand-undersøkelsen 2005, der MMI har spurt 3500 nordmenn.

- Svarene stemmer godt overens med den økonomiske situasjonen for denne aldersgruppen. De har hatt den kraftigste nedgangen i arbeidsledighet av alle siden i fjor, sier spesialrådgiver Knut Dyre Haug i Storebrand.

Opptur for unge

Arbeidsledigheten i aldergruppen 25 til 30 år er hele 15 prosent lavere nå enn på samme tid i fjor, viser tall fra Aetat.

- De nyutdannede tok den verste støyten på arbeidsmarkedet da ledigheten toppet seg i 2003. Dermed er det også de som har merket mest til oppgangskonjunkturen som fulgte, og som vi er inne i nå, sier Dyre Haug til Newswire.

Også blant dem som eier boligen sin selv, svarer hver fjerde mellom 20 og 30 år at de planlegger å flytte til større bolig i løpet av kommende toårsperiode. Det er betydelig høyere enn gjennomsnittet for alle aldersgrupper, som er 8,4 prosent.

Sårbare boligpriser

Men det er ikke risikofritt å kjøpe egen bolig nå. Ekspertene venter en renteøkning. Og det bygges rekordmange boliger i Norge for tiden. Det vil være med på å dempe presset i boligmarkedet.

- En uforsiktig førstegangsetablerer står i fare for å komme i trøbbel dersom renten økes mye, fordi lånekostnadene da går opp og boligprisene faller. De som allerede eier en bolig er tryggere, ettersom de kan selge og kjøpe i samme marked, sier Dyre Haug.

I Norge hadde kun 14 prosent av husholdningene fastrentelån ved utgangen av 2004. Det er svært få sammenlignet med våre naboland, der fastrente er mye mer vanlig. I Danmark har sju av ti bundet renten. Norske boligpriser er derfor mer sårbare for rentesvingninger.

Må tåle renteøkning

- Med forventet renteoppgang er det ekstra viktig å passe på at kundene tåler minst tre prosent renteøkning. De som ikke tåler høyere rente, bør betale ned på gjelden snarest mulig. Å binde renten kan også være en god forsikring mot høyere renter i fremtiden, sier Dyre Haug.

Renten er nå på det laveste nivået siden krigen. Storebrand satte nylig renten ned 0,45 prosent på lån over to millioner innenfor 80 prosent sikkerhet.

- Vi gir kundene en helhetlig rådgivning, og det gjenspeiler seg i vår prissetting på lån. Lån utover 80 prosent sikkerhet prises en god del høyere, sier Dyre Haug.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.