IFI logo
Se flere bilder
Flere unge vil kjøpe bolig

Foto: ifi.no

Flere unge vil kjøpe bolig

53 prosent av alle leieboere mellom 20 og 30 år planlegger å kjøpe egen bolig de neste to årene. Det er hele ni prosent flere enn på samme tid i fjor.

Kjell Magne Kaasa

Kjell Magne Kaasa
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser Storebrand-undersøkelsen 2005, der MMI har spurt 3500 nordmenn.

- Svarene stemmer godt overens med den økonomiske situasjonen for denne aldersgruppen. De har hatt den kraftigste nedgangen i arbeidsledighet av alle siden i fjor, sier spesialrådgiver Knut Dyre Haug i Storebrand.

Opptur for unge

Arbeidsledigheten i aldergruppen 25 til 30 år er hele 15 prosent lavere nå enn på samme tid i fjor, viser tall fra Aetat.

- De nyutdannede tok den verste støyten på arbeidsmarkedet da ledigheten toppet seg i 2003. Dermed er det også de som har merket mest til oppgangskonjunkturen som fulgte, og som vi er inne i nå, sier Dyre Haug til Newswire.

Også blant dem som eier boligen sin selv, svarer hver fjerde mellom 20 og 30 år at de planlegger å flytte til større bolig i løpet av kommende toårsperiode. Det er betydelig høyere enn gjennomsnittet for alle aldersgrupper, som er 8,4 prosent.

Sårbare boligpriser

Men det er ikke risikofritt å kjøpe egen bolig nå. Ekspertene venter en renteøkning. Og det bygges rekordmange boliger i Norge for tiden. Det vil være med på å dempe presset i boligmarkedet.

- En uforsiktig førstegangsetablerer står i fare for å komme i trøbbel dersom renten økes mye, fordi lånekostnadene da går opp og boligprisene faller. De som allerede eier en bolig er tryggere, ettersom de kan selge og kjøpe i samme marked, sier Dyre Haug.

I Norge hadde kun 14 prosent av husholdningene fastrentelån ved utgangen av 2004. Det er svært få sammenlignet med våre naboland, der fastrente er mye mer vanlig. I Danmark har sju av ti bundet renten. Norske boligpriser er derfor mer sårbare for rentesvingninger.

Må tåle renteøkning

- Med forventet renteoppgang er det ekstra viktig å passe på at kundene tåler minst tre prosent renteøkning. De som ikke tåler høyere rente, bør betale ned på gjelden snarest mulig. Å binde renten kan også være en god forsikring mot høyere renter i fremtiden, sier Dyre Haug.

Renten er nå på det laveste nivået siden krigen. Storebrand satte nylig renten ned 0,45 prosent på lån over to millioner innenfor 80 prosent sikkerhet.

- Vi gir kundene en helhetlig rådgivning, og det gjenspeiler seg i vår prissetting på lån. Lån utover 80 prosent sikkerhet prises en god del høyere, sier Dyre Haug.

Finn din nærmeste
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.