Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Flekkvis reparasjon

De fleste typer parkett er laget for lakkering; de fleste lamellparketter kommer ferdiglakkert fra fabrikken og trenger ikke ytterligere lakkering. Fordelen ved å lakkere fabrikklakkert parkett er at gulvet blir sterkere og at skjøtene ikke så lett blir "svarte".

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Flekkvis reparasjon

Foto: Øistein Lie/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er likevel ikke nødvendig å slipe om igjen gulvet selv om deler av lakken er slitt. Slip med sandpapir på de stedene som er skadet og bruk samme type lakk. For å unngå glansforskjeller ved flekkvis lakkering, kan vannbaserte vedlikeholdsmidler som frisker opp parketten benyttes.

Rent

Hovedsaken i alt lakkarbeid er at overflaten er så ren som mulig. I parkettens tilfelle bør den gjerne være renset med trerens etter en omgang med fint sandpapir. Bruk den typen lakk som parkettprodusenten foreskriver, og velg selv mellom matt eller blank utgave. Stryk på lakken i lengderetning med lakkpensel eller lakkrull, med noen bord i gangen. Verktøyet skal være vasket i vann før bruk, for å fjerne lo og støv. Antall strøk bestemmer hvor sterkt det blir: tre-fire lag lakk gjør at det blir lenge til neste gang!

 

Store skader

Større skader på et parkettgulv kan vanskelig slipes bort. Men de kan i mange tilfeller repareres ved å felle inn nye bord - selv midt ute på gulvet. Ta kontakt med parkettleverandøren for å få mer informasjon.

1. Fest maskeringstapen slik at den følger skjøtene mellom lamellene.

Annonse

2. Slip bort skaden. Er det hakk i treverket kan dette utbedres med gulvleverandørens sparkelmasse.

3. Bruk reparasjonslakk. Påfør et fyldig førstestrøk, deretter 2-3 toppstrøk litt avhengig av hvor dypt ned gulvet er slipt.

5. Slip lett mellom strøkene og fjern overskytende slipestøv med rødsprit på en fille.  

Dette trenger du:

Lakk

Rødsprit

Pensel

Maskeringstape

Filler eller tvistdott

Slipepapir

LES OGSÅ
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]