IFI logo
Se flere bilder
Finn fram i jungelen av hjelp

Foto: Espen Grønli, Jon Halvorsen og Helen Furu/ifi.no

Finn fram i jungelen av hjelp

Bare bilblader selger mer enn interiørmagasiner i Norge. Men selv om bladene både inspirerer og gir kunnskap, bruker vi i stadig større grad fagfolk til å planlegge og gjennomføre interiørdrømmene våre.

Christin Engelstad

Christin Engelstad
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er vanskelig å vite hvor man skal søke råd når hjemmet skal fornyes eller forbedres. Ta utgangspunkt i problemet som skal løses for å finne rett fagperson.          

Byggemelding og interiørarkitekter

Skal du gjøre noe som krever byggemelding bruker du en interiørarkitekt. Det samme gjelder om badet inngår i fornyelsen.

Trenger du praktiske, estetiske og økonomiske råd som ikke omfatter riving eller ombygging kan du kontakte en interiørkonsulent. De har svært variert bakgrunn og erfaring, og det kan ofte være en fordel å få en anbefaling fra noen du kjenner.

Stadig flere fargehandlere tilbyr også hjelp til både planlegging og gjennomføring av oppussings- og fornyelsesprosjekter. I fagbutikkene har de ofte folk med lang bransjeerfaring og håndverkere som kan gi råd om hvordan du kan finne en løsning for dine konkrete behov.       

Langsiktige løsninger

- En interiørarkitekt arbeider oftest i tre faser. I den første fasen jobber vi i nær dialog med kunden for å skape en bærende idé for prosjektet. Neste fase er uttegning av hele prosjektet med planer og beskrivelser. I den tredje og siste fasen står vi for byggoppfølging i sammen med håndverkerne, sier styreleder Birgitte Appelong i Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL). Kunder som benytter seg av interiørarkitekter kan få en overordnet plan som kan strekke seg over opptil fem år. Derfor er arbeidet sjelden trendbasert, men heller en prosess som fremhever din boligs kvaliteter.        

- Fagmessig er vi opptatte av helhetlige løsninger i boligen din, og å skape en sammenheng mellom de ulike rommene. Vi fokuserer på romvolum og bidrar til å utnytte arealene i boligen din maksimalt, sier hun. Et godt resultat er oppnådd når kunden sier han eller hun har lært mye nytt samtidig som deres egen personlighet fremdeles sitter i veggene.

Skulle kunden likevel være misfornøyd har NIL en egen klagenemd. 

Med fjorten års erfaring i tillegg til dekoratør og stylist-utdanning, har interiørkonsulent Siv Munkeberg Brenne dyp og bred kunnskap om hva som fungerer og passer inn i de tusen norske hjem.       

- Gjengagere er barnerom, stue og ikke minst små trange ganger. Det er viktig å få hjelp til å gjøre det praktisk før man går i gang med valg som skal gjøre det pent, sier hun. Ofte blir oppdragene mer omfattende enn kunden kanskje hadde tenkt i utgangspunktet, men resultatet vil likevel bli både billigere og mer verdifullt for kunden på sikt.

En interiørkonsulent kommer hjem til deg og leverer siden et forslag med skisser, farger og stoffer. Vanligvis tar en slik prosess omtrent fem timer, der hver time koster rundt 5-600 kroner.        

- Vi jobber innen mange forskjellige stiler og trender, men det som er viktig er at det ikke er min smak som dominerer i kundens rom. Jeg forsøker å finne ut hva folk liker slik at hvert enkelt hjems stil og personlighet kommer til uttrykk. Så selv om jeg har mitt varemerke leverer jeg ikke en fast stil eller trend. Det er mye viktigere å ha det gjennomført enn moderne, sier Brenne, som er opptatt av å levere forslag folk kan gjennomføre selv. Et godt råd for fornyelse er å rydde opp, kaste og gi bort, men beholde det man er oppriktig glad i. En fornyelse av litt størrelse tar gjerne et halvt til ett år fra planlegging til fiks ferdig gjennomført rom.        

Gode råd over disk

Rådgiving i butikk er i sterk framgang.

- Vi merker stor etterspørsel fra folk som vil ha hjelp til stort og smått, sier Tove Lie i Fargerike Ås.    

Det er gjerne for å få hjelp til å se helheten folk henvender seg til fagpersoner. Særlig i forbindelse med nybygg. - Nordmenn er kvalitetsbevisste og vil gjerne vite hvordan de skal gjøre ting riktig fra grunnen av. De ønsker produktveiledning og gode råd til rommene, ikke sminketriks, sier hun og forteller at kundene har mye kunnskap og mange ideer, i tillegg til stor interesse for interiør og oppussing.            

Lie mener at samarbeidet med håndverksavdelingen i faghandelen sikrer et resultat for kunden som blir pent i både gjennomføring og resultat. - Ofte er vi som jobber med interiør i butikken på hjemmebesøk hos kunder som også bruker håndverkstjenestene våre. Vi gir råd og veiledning om alt fra lakking av gulv til tapetsering og gardinoppheng, forteller hun. Du kan få besøk av en fagperson for under 400 kroner, og da er ikke gode råd dyre lenger.

Se flere bilder
Finn fram i jungelen av hjelp

Foto:

Interiørkonsulent Siv Munkeberg Brenne

Forskjeller mellom fagfolk

Interiørarkitekter har 3-årig grunnutdanning, som kan stå alene, eller påbygges med et 1 1/2-årig hovedfag.

Bestått hovedfagseksamen gir medlemskap i Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL)

Veiledende priser ligger på rundt 650 per time. Det er vanlig å gi fast pris på større prosjekter.

Interiørkonsulenter har ofte en toårig utdanning ved fagskole, men det er også mange andre kurs og muligheter. Vanlig pris er 5-600 kroner timen i byene og noe rimeligere ellers i landet. Oppdragene har ofte et omfang av rundt fem timer. Ingen problemer eller rom er for små til å spørre en interiørkonsulent om råd.

I faghandelen møter du interiørfolk med bransjeskole. I tillegg har de fagfolk som kan det håndverksmessige, slik at det du gjør ikke bare blir overflatebehandling, men grundig gjennomførte prosjekter som varer. Fagfolk kan også gi gode råd om hvilke produkter du skal bruke. For hjemmebesøk av faghandlere må du vanligvis betale 3-400 kroner om det er en konsultasjon, andre ganger inngår besøket i relasjonen med håndverkere og faghandler.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.