IFI logo
Se flere bilder
Fikse hull i teglstein

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Fikse hull i teglstein

Jeg har revet ned flisene på kjøkkenet, og funnet gammel teglstein bak. Denne vil jeg bevare, men dessverre er det en del stygge borehull på ca. 1 cm i diameter i steinen. Kan det fikses?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helt usynlig vil en slik reparasjon aldri bli. Men det skal være fullt mulig å få det finere enn det er nå. Dette kan gjøres på flere måter: enten kan du fylle hullene eller du kan bytte ut de aktuelle steinene.

Bytte ut stein

Det som antakelig gir den peneste løsningen, er å bytte ut de steinene som er skadet. Det forutsetter imidlertid at du har flere steiner i noenlunde samme farge som veggen. Har du ikke dette, kan det være mulig å få tak i gammel teglstein brukt et annet sted. Ta kontakt med et firma som driver med gjenbruk av gamle bygningsdeler.

Hvis du skal bytte ut en stein, gjelder det å gå frem på rett måte.

- Dette kan gjøres ved å sage i fugen rundt steinen som skal fjernes, for så å kakke ut 2-3 cm av steinen. Deretter skjærer man ut en tilsvarende tykk skive av en "ny" stein, som limes fast i hullet med flislim. Avslutt med å fuge på nytt rundt steinen, anbefaler Leif Augustin hos Alanor.

Det er viktig å ikke begynne kakkingen før du har saget ut rundt, ettersom dette kan medføre at flere steiner sprekker. Ifølge Augustin bør du bruke en Fein-sag med diamantblad fremfor vinkelsliper, fordi sistnevnte kan skade steinene rundt.

Fylle hullene med sparkel

Hvis du synes det høres for omfattende ut å skifte ut hele steiner, kan du forsøke å fylle hullene i stedet. Dette kan gjøres på to måter. Ingen av måtene vil gi et like usynlig resultat, men du kan være heldig og allikevel få en fin flate.  

- Det er mulig å fylle hullene med sparkel, og grunne og male oppå, sier Arne Owren i Henkel.

En slik løsning vil fortsatt være synlig, men er i alle fall mindre sjenerende enn store hull.

Bore ut kjerne

En annen måte å fylle hullet på, er å bore ut en søyle av en annen stein som du trer inni hullet. Det er da viktig å ha en stein med en tilsvarende overflate, for at dette skal bli minst mulig synlig. Et diamantbor og fint murbor er hensiktsmessige verktøy.

- Søylen festes med flislim, som påføres før du trer den inn, forteller Augustin.

På samme måte som sparkelen, vil dette også gi en mer synlig løsning.

Mer informasjon

www.alanor.no

www.henkel.no

www.gjenbruket.no

www.gamletrehus.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.