Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Lite tull med tegl

  •  
  •   Publisert:
Foto: Wienerberger   Wienerberger
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
"Det norske hus" er et eget begrep. Det er nesten aldri bygget av tegl. Men om så er?

Norge har muligens verdensrekord i antall trehus. Av samme grunn er det svært få bolighus i mur i Norge, og bare få av dem igjen er bygget i tegl. I motsetning til hva mange tror, er et korrekt bygd murhus bedre både som vinterhus og sommerhus enn et tilsvarende trehus. Murhus lagrer varmen bedre om vinteren, og er svalere å oppholde seg i om sommeren. En vesentlig grunn til at så pass få hus er bygd i tegl, er at materialene tradisjonelt har kostet mer enn trevirke. Men det er ikke bare byggematerialer som koster, det gjør også arbeid. Målt over år vil et hus i tegl kreve langt mindre vedlikehold enn et trehus i samme størrelse.

Det produseres fortsatt tegl i Norge. Tegl er naturlig leire som formes, tørkes og brennes. Teglstein kan leveres i mange størrelser, farger og med ulike egenskaper. Det er mulig å "bygge om" trehus til teglhus, ved såkalt forblending. Det er et godt alternativ for dem som vil slippe malerarbeidet. En ny teglforblending gir gode muligheter til etterisolering. Slik etterisolering gjør at man oppnår både bedre inneklima og lavere fyringsutgifter.

Om huset er av tre, så løft likevel blikket: Pipa er ofte av tegl. Den kan fortjene vedlikehold. Slitedelen i en teglpipe er ofte fugene. Med tid og stunder kan det være behov for utbedring av dem.

Er det lekkasjer, er det likevel beslagene rundt pipa som mest sannsynlig er årsaken.

Teglstein skal som regel ikke impregneres. Noe av poenget er at den puster, og også tar opp og slipper ut vann. Tegl kan pusses. Skal du male teglstein bør du bare bruke spesielle typer silikatmaling - ikke organisk maling, som ofte et for diffusjonstett. Det er viktig at porene ikke blir tette.

Er du usikker på hva slags fuger og teglstein som er brukt på huset ditt, og hva du skal gjøre med det, så ta kontakt med en murmester eller annen bygningsekspert.

Her kan du lese mer om tegl

www.byggutengrenser.no

www.handverksmur.no

www.wienerberger.no

Les også Fikse hull i teglstein

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: