IFI logo
Se flere bilder
Lite tull med tegl

Foto: Wienerberger

Lite tull med tegl

"Det norske hus" er et eget begrep. Det er nesten aldri bygget av tegl. Men om så er?

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge har muligens verdensrekord i antall trehus. Av samme grunn er det svært få bolighus i mur i Norge, og bare få av dem igjen er bygget i tegl. I motsetning til hva mange tror, er et korrekt bygd murhus bedre både som vinterhus og sommerhus enn et tilsvarende trehus. Murhus lagrer varmen bedre om vinteren, og er svalere å oppholde seg i om sommeren. En vesentlig grunn til at så pass få hus er bygd i tegl, er at materialene tradisjonelt har kostet mer enn trevirke. Men det er ikke bare byggematerialer som koster, det gjør også arbeid. Målt over år vil et hus i tegl kreve langt mindre vedlikehold enn et trehus i samme størrelse.

Det produseres fortsatt tegl i Norge. Tegl er naturlig leire som formes, tørkes og brennes. Teglstein kan leveres i mange størrelser, farger og med ulike egenskaper. Det er mulig å "bygge om" trehus til teglhus, ved såkalt forblending. Det er et godt alternativ for dem som vil slippe malerarbeidet. En ny teglforblending gir gode muligheter til etterisolering. Slik etterisolering gjør at man oppnår både bedre inneklima og lavere fyringsutgifter.

Om huset er av tre, så løft likevel blikket: Pipa er ofte av tegl. Den kan fortjene vedlikehold. Slitedelen i en teglpipe er ofte fugene. Med tid og stunder kan det være behov for utbedring av dem.

Er det lekkasjer, er det likevel beslagene rundt pipa som mest sannsynlig er årsaken.

Teglstein skal som regel ikke impregneres. Noe av poenget er at den puster, og også tar opp og slipper ut vann. Tegl kan pusses. Skal du male teglstein bør du bare bruke spesielle typer silikatmaling - ikke organisk maling, som ofte et for diffusjonstett. Det er viktig at porene ikke blir tette.

Er du usikker på hva slags fuger og teglstein som er brukt på huset ditt, og hva du skal gjøre med det, så ta kontakt med en murmester eller annen bygningsekspert.

Her kan du lese mer om tegl:

www.byggutengrenser.no

www.handverksmur.no

www.wienerberger.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.