Kategorier

Meny

Konto

Tilbake til teglsteinen

- Beintøft!, uttaler de som selv har gjort det. Men om du er forberedt på litt slit kan du få en karakteristisk og røff vegg i teglstein. Vi viser deg hvordan.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Tilbake til teglsteinen

Foto: Frode Larsen og Kristian Owren/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi brukte slegge, brekkjern og hammer - you name it!, sier Grete Irtun, som selv har hakket seg inn til teglsteinen i sin leilighet. Hun forteller om et voldsomt slit og mye støv, men mener det absolutt var verdt strevet når alt ble ferdiggjort. 

En vegg i teglstein kan gi hjemmet ditt karakter og personlighet. Med litt realt arbeid kan man få frem den vakre teglsteinen som er gjemt inne i mange vegger rundt om i landet. Selv om det kan være tungt er det ikke spesielt vanskelig. Og motivasjonen om det tøffe resultatet vil vel kunne hjelpe deg et godt stykke på vei?

Hammer og meisel

Det er ikke til å legge skjul på at å fjerne laget over teglsteinen er en slitsom jobb. Det krever tålmodighet og pågangsmot, men er langt fra uoverkommelig. Hensiktsmessig verktøy å bruke kan være hammer og meisel. Så er det bare å hakke løs på den gode, gammeldagse måten, helt til du når inn til steinen.

- Det er jobb, støv og skitt - skikkelig fysisk arbeid, kan Trond Riise, malermester ved Akzo Nobel fortelle.

Men han understreker også at det ikke er vanskelig å få et pent resultat, så de fleste med litt nevenytte vil kunne greie det.

Impregner

Etter å ha fjernet finpusslaget utenpå sitter du igjen med veggen i teglstein. Det er da viktig å ikke glemme å behandle denne etterpå. Først avstøves flatene, deretter bruker man en mursteinsimpregnering for å støvbinde underlaget. Om man unnlater å gjøre dette vil veggen kunne avgi støv i ettertid, hvilket er svært skadelig for inneklimaet.

Trond Riise anbefaler bruk av produktet Sandtex V Murimpregnering fortynnet 1:9 med vann. Bruk gjerne en bred pensel eller en dusj-sprøyte (hagesprøyte) til å påføre blandingen. Denne behandlingen bør gjøres 2-3 ganger "vått-i-vått".

Støv

Støving under arbeidsprosessen er vanskelig å unngå. Derfor er det viktig at du tar dine forholdsregler med tildekking. Det bør legges tykk filt eller plater på gulvet før nedhuggingen starter, for å sikre at gulvet ikke blir skadet under arbeidet. I tillegg bør også tilstøtende rom avstenges og tildekkes.

Etter at behandlingen er ferdiggjort kan du lene deg tilbake, slappe av og nyte den flotte veggen du har hugget frem, uten å tenke på vedlikehold i lang tid fremover.

Dette trenger du

Murimpregnering

Bred pensel eller hagesprøyte

Dekkeplast

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]