IFI logo
Se flere bilder
Fargerik fritank(e)

Foto: Finn Martin Otterbeck/ifi.no

Fargerik fritank(e)

Tre etasjer med buede vegger og fargerike, slitesterke flater. 360° utsikt til vakker Lofoten-natur. Mulighet for frie tanker. I en gammel oljetank på øyen Skrova har to kreative entusiaster laget en meget spesiell hytte for eget bruk og utleie.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det begynte med et småironisk utspill fra en venn, da de en sommerkveld i 2007 satt på bryggen på Skrova i Lofoten og dagdrømte om et par av husene som var til salgs:

- Kan du ikke heller lage en hytte av den gamle oljetanken borte på høyden der, sa Ole Bjørn Johnsen til vennen Finn Martin Otterbeck.

Men tanken om Oljetanken grodde seg fast i hodet på Martin og samboeren Agnete Brun. Og et eventyr senere står den ferdig: hytten Oljetanken, et sted for hvile og kreativitet, stillhet og flotte naturopplevelser.

- Vi ønsket en litt røff innvendig look og er glad i sterke farger. Oransje har alltid vært favorittfargen min, sier han til Fargemagasinet, et halvt år etter at Oljetanken med de buede veggene, fargerike gummigulvene, asurblå flisene og belegget på badet og lekne detaljene sto ferdig. Bruksidéen med Oljetanken er todelt: eierne bruker det som hytte noen ganger i året, og i mellomtiden er den til utleie.

Leies ut

- Vi har hele tiden tenkt at den skal leies ut, men vil ha et personlig preg på hytten. Det er blitt en blanding av stilsikkerhet, designikoner og barnslig interiør. Et personlig uttrykk som er Agnete og meg, sier han.

- Vi har forsøkt å lage et sted som snakker til kreativiteten. Oljetanken og stedet Skrova er et sted for kreative tanker og handlinger. Vi søker i første rekke å komme i kontakt med mennesker som jobber innen kreative yrker, forfattere, musikere, og andre som trenger et rolig arbeidssted for å arbeide med et prosjekt.

På en egen hjemmeside, oljetanken.no, har de lekt med ordet tank: tankeleke, leketank, tankestedet, reservetank, tenkebo, tanketenke, fritank, tankebolig, tankopp, tankefri og thank you, noe de mener illustrerer hva de vil med prosjektet.

Praktiske gummigulv

Siden hytten skal leies ut, men samtidig være feriested for eierne, ville de ha slitesterke materialer på gulvflatene. Valget falt på gummifliser - et materiale de har sett og likt, blant annet på Gardermoens flyplass. I stuen i øverste etasje er det isteden brukt et sisal vegg-til-vegg-teppe som demper lyder.

- Akustikken i rommet preges av at de originale stålbjelkene er frilagt i taket, og at romhøyden varierer fra 2,3 m ved vinduene til 2,7 m midt i rommet.

Også naturen i Lofoten har inspirert til material- og fargevalg i hytten.

- Vi fascineres av Nord-Norge, og samfunnet som kan leve på en naken øy. Lofoten markedsføres som et sommersted, men er minst like vakkert om vinteren. Mørketiden og det spesielle lyset og de kraftige værvekslingene er eksotiske. Når du flyr inn til øyen, ser du det asurblå havet mot de kritthvite strendene. Disse fargene brukte vi i veggmosaikken på badet og i belegget på gulvet.

Fotoutstilling

Både Martin og samboeren Agnete er fotografer, og det var i forbindelse med en fotoutstilling på Fotobrygga på Skrova som Martin først fikk øye på den gamle tomme oljetanken som hadde stått tom siden starten av 80-tallet. Eieren viste seg å være villig til å selge, hvis Vågan kommune godkjente byggeplanene. 

Vennen og arkitekten Kristian Kistorp, som da studerte ved arkitekturhøyskolen i Ålborg, tok idéen til en terminoppgave, og i samarbeid med bygningsingeniør Jon Skappel ble det funnet en løsning for hvordan tre fulle etasjer kunne rommes i et litt for lavt tårn. Vann og kloakk fantes heldigvis i nærheten. Den største utfordringen har vært å løse kondensproblematikken med innredning og isolering av et stålskrog.

Tre fulle etasjer

Etter tre år og en million brukte kroner, ble den topp moderne hytten Oljetanken innviet i sommer, takket være stor egeninnsats, god hjelp fra slekt og venner, og med mange profesjonelle håndverkere involvert.

De 70 kvadratmeterne er fordelt på tre etasjer der 1. etasje rommer gang, kjøkken og et lite soverom. 2. etasje inneholder soverom og bad med dusj. Hele 3. etasje opptas av stuen. En stige og en luke i taket fører opp til takterrassen med milevid usikt til nordlys og midnattssol. Løsningen på den for lave takhøyden ble å sette inn vinduer rundt hele fasaden i øverste etasje.

På den måten skapes 360° utsikt til den fantastiske naturen i Lofoten, samtidig som taket kunne heves de nødvendige 30 cm.

Havørn og hval

Øyen Skrova ligger sør for Svolvær i Lofoten. Det er et levende fiskevær med mottak og foredling av fisk, vågehval, oppdrettslaks. Her finnes ca. 220 innbyggere, havørn og hval, butikk med postkontor, bank, restaurant, skole, gallerier, kurssted for fotografering og en fantastisk natur med kritthvite strender og blågrønt hav. Beliggenheten ved Vestfjorden gir langt flere soltimer og mindre nedbør her enn i Lofoten ellers.

Oljetanken

Informasjon om utleie av hytten finnes på nettsiden Oljetanken.no

Gulvfliser: Artigo BS Classic, Polyflor gjennom Malermester Buer, Oslo

Sisalteppe: Teppeabo, Oslo

Reisverk og plater: Bygger'n, Svolvær

Plastvinduer: H-Produkter, Ålesund

Byggetekniske løsninger: Jon Skappel

M.fl

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.