IFI logo
Se flere bilder
Få det gamle badekaret til å skinne

Foto: Mona Gundersen/ifi.no

Få det gamle badekaret til å skinne

Et badekar i støpjern med bredbente løveføtter kan være et sjarmerende innslag på badet. Dessverre blir et gammelt kar som regel matt og misfarget etter mange års bruk. Eller enda verre, emaljen blir ødelagt. Men det finnes råd for ny glans, enten full rehabilitering av et profesjonelt firma eller litt gjør-det-selv-puss.

Bjørg Owren/Åshild Nyhus Tyssen

Bjørg Owren/Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Undersiden av karet, som ikke er emaljert, ser gjerne litt slitt ut. Emaljen på innsiden er matt og opprubbet etter mange runder med rengjøringsmidler, skuring og såperester.

- Utvendig er det fullt mulig å male støpjernskaret, sier malermester Ole Andreas Klaveness. Dersom emaljen ikke er skadet, bare matt, anbefaler han å polere overflaten å få tilbake glansen, sier han.

Maling og polish

Undersiden av badekaret er et område som ikke utsettes for mye slitasje og vannsøl, så her kan det brukes en vanlig interiørmaling. Både vanntynnbare og oljebaserte produkter kan benyttes, men dersom du maler hvitt og har hvite fliser eller hvitt sanitær utstyr er det best å bruke et vanntynnbart system (grunning og toppstrøksmaling). Oljebasert maling gulner noe med tiden og vil ikke bli like pen mot de rene hvite flatene ellers i rommet.

Før du begynner malingen må flaten vaskes grundig med et spesialvaskemiddel for flater som skal males. Skyll deretter godt for å fjerne alle såperestene før overflaten slipes med slipepapir. Fjern støvet og grunn med heftgrunn. Til slutt males to strøk med interiørmaling i ønsket glans.

Dersom det er rust på badekaret må den skrapes vekk og området grunnes med en rusthindrende maling for eksempel Arkanol. Det er viktig å forsegle rustpartiene godt, ellers vil rusten blø igjennom og skape misfarging i malingen. Det holder å flekkgrunne partiene med rust, og deretter grunne hele flaten som skal males med heftgrunn.

- Rutinemessig vedlikehold er viktig uansett overflate, sier malermester Ole Andreas Klaveness og tipser om at poleringspasta for bil eller båt også kan gjøre badekaret skinnende blankt. Han presiserer at dette er en midlertidig løsning på lik linje med polering av bilen.

Poleringspastaen er en slags hvit gjennomskinnelig voks som legger seg i porene og blir blank når den poleres opp. Før du legger på poleringsvoks må du vaske karet godt slik at alle såperester fjernes og rubbe overflaten litt med fint slipepapir. Deretter kan du legge på poleringsvoks og polere til badekaret skinner.

Hvor mye varmt vann, såpe og skuremiddel en slik behandling tåler er usikkert, så vi kommer ikke komme med noen varighetsgaranti.

Skifte emaljen

Ole F. Jessen ved Respo badekar har jobbet med emaljeringsarbeid i mange år. Han anbefaler å skifte ut hele emaljen dersom man ønsker en mer varig behandling.

- Etter 30 år i bransjen har jeg sett det meste. Mange utfører de raske løsningene for oppussing av badekar, men etter et halvt år er badekaret like ille igjen, forteller han.

Hans metode for å få emaljen til å skinne består i å slipe ned den gamle emaljen, sprøyte på grunning, som igjen slipes ned, for så å påføre ny emalje. Bruk av en spesiell strålevarme tørker og gjør emaljen hard som stein.

   

Dette blir et klart dyrere alternativ, men om du vil være sikret et flott resultat i mange år fremover kan det være aktuelt med en slik behandling.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.