Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Endeveden må mettes

  •  
  •   Publisert:
All endeved må mettes med maling eller beis. Det er enkelt ved bruk av en radiatorpensel.  
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Endeveden må mettes med grunning og beis/maling for å unngå råte. Hvis endeveden får stå ubeskyttet, trekker treverket til seg fuktighet, selv om de er behandlet på yttersiden.

Levende trær transporterer fuktighet fra røttene og opp til trekrona. Transporten skjer gjennom noen lange sugerør, vedcellene. All endeved består enkelt sagt av slike avkuttede sugerør. De suger fortsatt vann hvis de kommer i berøring med det. I ubehandlet endeved vil vann og annen fuktighet kunne suges 15-20 centimeter opp i bordene. Det kan skje selv om panelet er skåret skrått, slik at det har dryppnese. Avskalling av maling, fuktskader og råteproblemer viser seg derfor ofte først i denne delen av panelbordene.

Ikke bare huspanelen

All endeved, enten den finnes på panelbord, rekkverk, gjerder, bord eller stolbein, må derfor mettes med en løsemiddelfortynnbar oljegrunning eller oljebeis før den videre behandlingen. Slik blir endeveden vannavstøtende, og tar opp i seg lite fuktighet.

I tillegg til riktig behandling av endeveden er det viktig at bordene ikke går for langt ned mot bakken, mot støpte uteterrasser, trapper eller lignende, hvor regnvann kan sprute oppover og bak panelet. Avstanden bør være størst mulig, for eksempel 8-10 centimeter opp fra mur, og minst 30 centimeter over jord.

Les også Bli kvitt blærene!

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons