Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

En ny gulvfavoritt har seilt opp

3-stav eik har vært den absolutte bestselgeren på gulv i mange år. Nå er det tidligere førstevalget erstattet av noe langt bredere og lysere. Kvalitet er viktig, og prisen – den er vi ikke så opptatt av!

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
En ny gulvfavoritt har seilt opp

Foto: Tarkett, Alfort & Cronholm, Kristian Owren/ifi.no, Södra

- Det er en helt klar vridning fra 3-stav til bredere bord, og vi merker godt denne endringen i salget. Det vi selger av 3-stav nå er i stor grad til prosjektmarkedet; private husholdninger ønsker 2-stav eller plank sier Lill-Ann Mo hos Tarkett. 

Anders Roxenhed hos Alfort & Cronholm, støtter oppunder påstanden, og sier videre at selv om nybyggmarkedet fortsatt står for en stor andel 3-stav i Norge, er det nå en økende tendens at også flere utbyggerne begynner å tilby 1-stavsgulv for å møte kundenes ønsker. Han peker også på en interessant forskjell i norske og svenske gulvpreferanser.

- Vi ser store forskjeller på det norske og det svenske markedet. Nordmenn er langt mindre prissensitive, og legger gjerne mer penger i gulvene for å få den kvaliteten og utseendet de ønsker. I Sverige regner vi med at 70 prosent av totalmarkedet er eik 3-stav, mens her er det motsatt. Våre salgstall for Arenagulv i Norge ligger på rundt 65 prosent 1-stav, sier han.

Dele på Pinterest 1-stav har blitt et naturlig førstevalg for mange.

1-stav har blitt et naturlig førstevalg for mange.

Annonse

Lite mørkt, mye lyst

Når det gjelder farger, er det ingen tvil om hvilke farger som dominerer.

- Trendene holder seg lyse, og det er ulike hvit- og gråtoner de aller fleste vil ha, sier Mo hos Tarkett.

De lyse og grålige fargevalgene kan ganske enkelt forklares ut ifra å se på de øvrige fargetrendene i interiøret.

- Gulv har gått fra å være en bygningsdel til å være en prioritert del av interiøret. Det gulstikket et ufarget eikegulv har, er en utfordring med dagens fargetrender, og det er derfor helt naturlig at vi beveger oss i retning av mer hvit- og gråpigmenterte tregulv, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

Dele på Pinterest De lyse og grålige variantene er populære.

De lyse og grålige variantene er populære.

Men til tross for at vi stort sett velger innen de samme fargetonene, er det store forskjeller fra gulv til gulv. Det finnes et enormt utvalg av ulike fargenyanser og overflater, og gulvprodusentene har mange varianter for at alle skal kunne finne sin egen favoritt.

- Vi har nisjet oss mot et relativt stort utvalg av nettopp disse med tanke på den stigende etterspørselen samt at vi også ser dette som en stor konkurrent til vårt opprinnelige hovedprodukt, heltregulvene, sier Truls Skaugen hos Södra.

Dele på Pinterest Parkettgulvene finnes i et bredt spekter fargenyanser.

Parkettgulvene finnes i et bredt spekter fargenyanser.

Annonse

Levende overflater

- Det er en klar tendens i retning oljede gulv. Når man velger 1-stav ønsker man jo i større grad heltrefølelsen enn det man ville ha fått i en 3-stavsparkett, og da er det naturlig at man søker overflater som gir den ekstra nærheten som en oljet overflate gir sammenliknet med lakkerte flater, sier Skaugen videre.

Tarkett opplever den samme utviklingen i retning mattere overflater, og tror det skyldes søken etter noe utenom det helt vanlige.

- Folk er mer opptatt av å velge noe som er spesielt, og de tør å velge noe annet enn naboen, sier Lill-Ann Mo. 

I tillegg til den matte overflaten, er struktur en viktig faktor.  Her er det ulike grader av børstet overflate som gjelder.

- Det skal gjerne være litt rustikt, men ikke så veldig røft. Dette har faktisk gått litt tilbake. Det samme gjelder fasene, som nå ikke trenger å være like store lengre, sier Roxenhed hos Alfort & Cronholm.

Dele på Pinterest Den litt rustikke overflaten tiltaler mange, men det skal helst ikke være altfor røft.

Den litt rustikke overflaten tiltaler mange, men det skal helst ikke være altfor røft.

Mer informasjon

www.alfort.se

www.tarkett.no

www.sagaparkett.no

www.sodrainterior.no

LES OGSÅ
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]