Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Derfor bør du sjekke om panelet er behandlet før

Har du planer om å friske opp det gamle panelet med beis? Gjør deg kjent med det før du bestemmer deg for type behandling.

 • <b>START:</b> Både behandlet og ubehandlet tre gulner. Det er mange ganger vanskelig å se hvorvidt det er behandlet eller ikke.

  Foto: ifi.no

 • <b>BEHANDLET:</b> Når vannet legger seg som perler på panelet, er det behandlet med «noe».

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>UBEHANDLET:</b> Når vannet trekker inn i treet, er det ikke behandlet tidligere.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • <b>RENS:</b> Det er viktig å rense panelet før ny behandling. Prøven vår viste seg å være full av uhumskheter, her ville ny behandling sittet dårlig. Her brukte vi Tyrilin Panelrens.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Annonse
Annonse

Nå er det populært å «beise» trehvite vegger – nye som gamle, i både lyse og mørke farger. Vi skriver «beis» med hermetegn her, fordi det finnes flere ulike behandlinger som gir panelet et fargeslør samtidig som mønsteret i treverket vises og gir veggene karakter. I fargehandelen finner du interiørbeis, panelbeis, panellakk, panelvoks, hardvoksolje, dekorvoks og panelolje. Hvilken løsning du skal velge, avhenger blant annet av underlagets beskaffenhet.

LES OGSÅ: 6 tips til deg som skal beise panelet

Nytt eller gammelt tre?

Noen av produktene egner seg best for nytt ubehandlet treverk, mens andre kan brukes både på nytt og gammelt, forutsatt at det ikke er behandlet før. Det finnes også metoder som kan brukes på det meste; nytt og gammelt, tidligere behandlet og ubehandlet. For å gjøre det beste valget, lønner det seg derfor å kjenne underlaget som skal «beises» før du går i butikken. Når du kjenner underlaget, er det enkelt for de i butikken å gi gode råd og riktig produkt.

Er det behandlet eller ikke?

Ubehandlet panel

UBEHANDLET: Når vannet trekker inn i treet, er det ikke behandlet tidligere.
(Bjørg Owren/ifi.no)

Det er ikke bestandig lett å se om panelet er behandlet før eller ikke. For å finne ut av det, gjør du en enkel test med vann.

– Fukt et lite område, og se om vannet trekker inn eller perler seg på utsiden. Trekker vannet inn er panelet ubehandlet. Dersom det perler seg, så er det behandlet tidligere, tipser Thor Ingar Røneid, som er teknisk ansvarlig hos Tyrilin

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Mer informasjon

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]