IFI logo
Se flere bilder
Derfor bør du sjekke om panelet er behandlet før

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

Derfor bør du sjekke om panelet er behandlet før

Har du planer om å friske opp det gamle panelet med beis? Gjør deg kjent med det før du bestemmer deg for type behandling.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå er det populært å «beise» trehvite vegger – nye som gamle, i både lyse og mørke farger. Vi skriver «beis» med hermetegn her, fordi det finnes flere ulike behandlinger som gir panelet et fargeslør samtidig som mønsteret i treverket vises og gir veggene karakter. I fargehandelen finner du interiørbeis, panelbeis, panellakk, panelvoks, hardvoksolje, dekorvoks og panelolje. Hvilken løsning du skal velge, avhenger blant annet av underlagets beskaffenhet.

LES OGSÅ: 6 tips til deg som skal beise panelet

Nytt eller gammelt tre?

Noen av produktene egner seg best for nytt ubehandlet treverk, mens andre kan brukes både på nytt og gammelt, forutsatt at det ikke er behandlet før. Det finnes også metoder som kan brukes på det meste; nytt og gammelt, tidligere behandlet og ubehandlet. For å gjøre det beste valget, lønner det seg derfor å kjenne underlaget som skal «beises» før du går i butikken. Når du kjenner underlaget, er det enkelt for de i butikken å gi gode råd og riktig produkt.

Er det behandlet eller ikke?

Det er ikke bestandig lett å se om panelet er behandlet før eller ikke. For å finne ut av det, gjør du en enkel test med vann.

– Fukt et lite område, og se om vannet trekker inn eller perler seg på utsiden. Trekker vannet inn er panelet ubehandlet. Dersom det perler seg, så er det behandlet tidligere, tipser Thor Ingar Røneid, som er teknisk ansvarlig hos Tyrilin

Se flere bilder
Ubehandlet panel

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

UBEHANDLET: Når vannet trekker inn i treet, er det ikke behandlet tidligere.

Se flere bilder
Tidligere behandlet panel

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

BEHANDLET: Når vannet legger seg som perler på panelet, er det behandlet med «noe».

Viktig rens

Røneid får ofte spørsmål fra folk som er usikre på hvordan de skal gå fram.

Oppskriften han gir er å velge riktig produkt til riktig underlag, rense veggen før behandling og følge produsentens anvisning. Han anbefaler alltid rengjøring med Panelrens først. Dersom panelet tidligere er behandlet med klar voks eller grønnsåpe og skal beises, er det særdeles viktig å rense bort den tidligere behandlingen.

Se flere bilder
Rense panel før beis

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

RENS: Det er viktig å rense panelet før ny behandling. Prøven vår viste seg å være full av uhumskheter, her ville ny behandling sittet dårlig. Her brukte vi Tyrilin Panelrens.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.