Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Derfor bør du sjekke om panelet er behandlet før

                  Bjørg Owren/ifi.no
Har du planer om å friske opp det gamle panelet med beis? Gjør deg kjent med det før du bestemmer deg for type behandling.

Mer informasjon

Nå er det populært å «beise» trehvite vegger – nye som gamle, i både lyse og mørke farger. Vi skriver «beis» med hermetegn her, fordi det finnes flere ulike behandlinger som gir panelet et fargeslør samtidig som mønsteret i treverket vises og gir veggene karakter. I fargehandelen finner du interiørbeis, panelbeis, panellakk, panelvoks, hardvoksolje, dekorvoks og panelolje. Hvilken løsning du skal velge, avhenger blant annet av underlagets beskaffenhet.

LES OGSÅ: 6 tips til deg som skal beise panelet

Nytt eller gammelt tre?

Noen av produktene egner seg best for nytt ubehandlet treverk, mens andre kan brukes både på nytt og gammelt, forutsatt at det ikke er behandlet før. Det finnes også metoder som kan brukes på det meste; nytt og gammelt, tidligere behandlet og ubehandlet. For å gjøre det beste valget, lønner det seg derfor å kjenne underlaget som skal «beises» før du går i butikken. Når du kjenner underlaget, er det enkelt for de i butikken å gi gode råd og riktig produkt.

Er det behandlet eller ikke?

Ubehandlet panel
UBEHANDLET: Når vannet trekker inn i treet, er det ikke behandlet tidligere. Bjørg Owren/ifi.no

Det er ikke bestandig lett å se om panelet er behandlet før eller ikke. For å finne ut av det, gjør du en enkel test med vann.

– Fukt et lite område, og se om vannet trekker inn eller perler seg på utsiden. Trekker vannet inn er panelet ubehandlet. Dersom det perler seg, så er det behandlet tidligere, tipser Thor Ingar Røneid, som er teknisk ansvarlig hos Tyrilin

Tidligere behandlet panel
BEHANDLET: Når vannet legger seg som perler på panelet, er det behandlet med «noe». Bjørg Owren/ifi.no

Viktig rens

Røneid får ofte spørsmål fra folk som er usikre på hvordan de skal gå fram.

Oppskriften han gir er å velge riktig produkt til riktig underlag, rense veggen før behandling og følge produsentens anvisning. Han anbefaler alltid rengjøring med Panelrens først. Dersom panelet tidligere er behandlet med klar voks eller grønnsåpe og skal beises, er det særdeles viktig å rense bort den tidligere behandlingen.

Rense panel før beis
RENS: Det er viktig å rense panelet før ny behandling. Prøven vår viste seg å være full av uhumskheter, her ville ny behandling sittet dårlig. Her brukte vi Tyrilin Panelrens. Bjørg Owren/ifi.no
Les også Beising er ingen dugnadsjobb

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: