Kategorier

Meny

Konto

Dekorer gulvet!

Ute etter et gulv litt utenom det vanlige? Med enkle malingsteknikker kan du få til stilige effekter som gir rommet karakter.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Dekorer gulvet!

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Enten gulvet ditt er ubehandlet eller det er malt før, kan du lage effektfulle mønstre ved hjelp av maling. Sjablonger, border, sjakkmønster eller Harelquinruter - mulighetene er mange.

Forarbeidet

Et ubehandlet eller nytt tregulv bør slipes ned før maling. Det kan være kanter mellom bordene, eller upresisheter i treverket, som blir mer fremhevet når du maler. Hvor omfattende du ønsker å gjøre dette, blir en smakssak om hvorvidt du ønsker det litt røft eller helt glatt. Deretter bør kvistlakk påføres, før du maler to til tre strøk i ønsket grunnfarge.

Er gulvet tidligere malt, er det nødvendig at du først sjekker vedheften. Sitter malingen løst, bør du slipe den bort. Fastsittende maling, mattes ned. Gulvet bør males med minst to strøk.

- Dersom en ønsker å bli kvitt sprekkene mellom bordene, kan disse tettes med fugemasse før en sliper gulvet. Men personlig synes jeg sprekker er en del av gamle gulv, og ville heller beholdt dem, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Uansett om gulvet er malt før eller ikke, er det viktig å være påpasselig med å fjerne alle rester etter grønnsåpe, fett, støv og smuss fra gulvet før maling. Bruk et rensemiddel til denne jobben. Husk at bruk av støvsuger med syntetisk bust kan lade gulvoverflaten elektrisk. Det er derfor en god idé å tørke over gulvet med en antistatisk klut, for eksempel mikrofiber, etter støvsugingen. 

Fargevalg

Hvis du velger å fargesette gulvet ditt med store kontraster i lys- og mørkhetstoner, som for eksempel et sjakkmønster, vil du skape en sterk fokus på gulvet. I dette eksempelet er det brukt hvite og dempede farger. Hensikten var å skape en diagonal i rommet som viser vei mot trappen, uten å stjele all oppmerksomhet.

Ifølge Ole Andreas Klaveness er det ikke nødvendig å benytte malinger med samme glanstrinn, og det kan bli en fin effekt å kombinere dette.

Et lurt tips, er å starte med å tegne opp en skisse av gulv og dekor i forkant. På den måten er du sikker på at du har designet klart for deg før du setter i gang.

1. Slik så rommet ut før, ferdig malt i en lys farge.

Dele på Pinterest

2. Start med å tegne opp mønsteret på gulvet med en blyant og linjal. En lasermåler er et hendig og greit hjelpemiddel, men en tradisjonell krittsnor gjør også jobben. Bruker du en slik snor bør du imidlertid skifte ut de sterke fargepigmentene, og heller bruke vanlig kritt, som ikke setter like sterke merker.

Dele på Pinterest

3. Å klippe ut en mal i papp for å sikre at vinklene blir like, er et godt tips. Når du skal måle opp en fast størrelse over mange kvadratmeter, er det fort gjort å gjøre en feil. Med en slik pappmal vil du gardere deg mot skjevheter.

Dele på Pinterest

4. Legg deretter maskeringstape langs strekene. Vær oppmerksom på å bruke riktig type tape, ettersom noen må tas av innen få timer for å unngå merker.

Dele på Pinterest

5. Det kan være lurt å ha en viss kontinuitet i arbeidet, slik at du slipper å matte ned. I dette tilfellet hadde det gått en periode fra malingen til vi startet med dekoren, og hver enkelt rute måtte mattes ned med en slipesvamp. For å hindre å slipe det som er ferdigmalt, kan du benytte en bredsparkel som du legger inntil. Husk å fjerne alt støv etter pussingen!

Dele på Pinterest

6. Når gulvet er klart, kan du male over med en ønsket effektfarge. En liten rulle fungerer fint til denne bruken.

Dele på Pinterest

7. Resultatet!

Dele på Pinterest

Dette ble brukt

Verktøy til å måle opp linjene (krittsnor eller lasermåler)

Linjal og blyant

Papp til mal

Slipesvamp

Malerulle

Gulvmaling i ønsket farge

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]